Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έκανε λόγο για προετοιμασία της μεγάλης ασιατικής χώρας για πόλεμο, όπως ανέφερε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα, αλλά και σε συνδιασμό με τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, η δήλωση περί πολεμικής προετοιμασίας του Κινέζου προέδρου, αυξάνει σημαντικά το επίπεδο της ανησυχίας και θέτει ολόκληρη τη Δύση σε γενικό συναγερμό για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Τρίτη ότι «η Κίνα θα ενισχύσει πλήρως τη στρατιωτική της εκπαίδευση και την προετοιμασία για οποιονδήποτε πόλεμο», προσθέτοντας πως: «η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη».

Η Κίνα, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στρατό στον κόσμο, έχει επανειλημμένα απειλήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία εάν χρειαστεί.

Οι ειδικοί λένε ότι τα σχόλια του Σι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και η Δύση πρέπει να «τον λάβει σοβαρά υπόψη του» και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψει τον Κινέζο ηγέτη από την εισβολή στην Ταϊβάν.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον, ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αξιολογείται η δήλωση του Κινέζου προέδρου. Στις τελευταίες του δηλώσεις πάντως, ο Σι Τζινπίνγκ δείχνει να έχει αλλάξει ύφος, παρουσιάζοντας το νέο επιθετικό δόγμα του Πεκίνου, το οποίο εντάθηκε μετά τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και ειδικότερα, μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν της αντιπροέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Πηγή: newsbeast.gr