Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, εξήρε τις σχέσεις των δύο κρατών και διευκρίνισε πως η ελληνοσινική συνεργασία έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική, «η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στην εποχή μετά την πανδημία».

Ειδικότερα, ο Κινέζος πρέσβης παρατηρεί πως δεν υπήρξε καμία παύση των ανταλλαγών και της συνεργασίας των δύο χωρών λόγω της πανδημίας και υπογραμμίζει πως ενώνοντας τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της πανδημίας, η Ελλάδα και η Κίνα προώθησαν ενεργά την ανάπτυξη της έμπρακτης συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά, σημειώνει πως οι δύο χώρες υπέγραψαν το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τον Τουρισμό 2022-2024, πραγματοποίησαν μαζί την 13η σύσκεψη της Μεικτής Επιτροπής Κίνας-Ελλάδας για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, διεξήγαγαν συνομιλίες σε επίπεδο διευθυντών στο πλαίσιο της διμερούς Επιτροπής του Τριετούς Σχεδίου Συνεργασίας σε Βασικούς Τομείς και ίδρυσαν τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Ανταλλαγές και τη Συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για το θέμα του διμερούς εμπορίου, αναφέρει πως από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022 ο όγκος του έφτασε τα 12,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 18,4%. Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, προσθέτει, τα λειτουργικά έσοδα του λιμένα του Πειραιά αναμένεται να ανέλθουν στα 145,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 28,02%.

Ειδική αναφορά κάνει ακόμα στην απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα, που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτά είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα της διμερούς συνεργασίας μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας» υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας διευκρίνισε τα καθήκοντά μας και την οδό που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ολοκληρωμένη προώθηση της μεγάλης αναζωογόνησης του κινέζικου έθνους μέσω ενός κινέζικου εκσυγχρονισμού. Η ομάδα μεσαίου εισοδήματος της Κίνας πρόκειται να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Η Κίνα θα συνεχίσει να επεκτείνει σταθερά το άνοιγμα των κανόνων, των κανονισμών, της διαχείρισης, των προτύπων κ.λπ., προωθώντας το αμοιβαίο κέρδος και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία της με την Ελλάδα και άλλες χώρες στο πλαίσιο της υψηλής ποιότητας και από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”».

Πηγή: newsbeast.gr