Για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, τη μάχη με τον Γιώργο Παπανδρέου και το αν θα υπάρξει πολιτικός χώρος στο κόμμα για την επιστροφή παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μίλησε στο Mega, ο υποψήφιος πρόεδρος και νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών, Νίκος Ανδρουλάκης.

Για τον β’ γύρο των εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης συμφωνώ δήλωσε σύμφωνος με όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Συμφωνώ με ό,τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνυποψήφιός μου, Γιώργος Παπανδρέου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη γίνει δεύτερος γύρος εκλογών, πρέπει να τιμήσουμε τους πολίτες που μας τίμησαν. Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το καταστατικό μας, είναι λάθος να μην κάνουμε εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν και τη δεύτερη Κυριακή στις κάλπες.

«Θέλω τις εκλογές ώστε ο επόμενος πρόεδρος να έχει μια καθαρή εντολή, ισχυρή εντολή, ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας της παράταξης» τόνισε.

Μάλιστα, ανέφερε πως κάλεσε όλους τους υποψηφίους και τους ζήτησε να τηρήσουν ίδια στάση και να καλέσουν και εκείνοι τον λαό στις κάλπες.«Τους πήρα όλους τους ευχαρίστησα και ζήτησα αξιοπρέπεια, ενότητα και να καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές», δήλωσε.

Για την επικείμενη στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως «Οι πολίτες απέδειξαν από την πρώτη Κυριακή τις απόψεις τους. Δεν σημαίνει ότι θα ταυτιστούμε όλοι», ενώ μίλησε για μία παράταξη «πληγωμένη»,αλλά και για το κλίμα που επικρατεί στα δύο «στρατόπεδα».

Νίκος Ανδρουλάκης: Η ανανέωση είναι και ηλικιακή

«Η παράταξή μας είναι πληγωμένη, δε θα ακολουθήσω δρόμο έντασης. Θέλω μια ειρηνική νίκη. Θα είναι μια νίκη της παράταξης, νίκη προοπτικής. Να κοιτάξουμε μπροστά, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του χθες» υπογράμμισε.

«Δεν μπαίνω σε χαρακτηρισμούς, σε απαξίωση. Τον τιμώ τον πρώην πρωθυπουργό» είπε αναφερθείς στον Γιώργο Παπανδρέου που είχε πει ότι η ανανέωση στο κόμμα δεν είναι θέμα ηλικίας. «Η ανανέωση είναι και ηλικιακή, όχι μόνο όμως. Είναι θέμα πολιτικού ήθους και προγράμματος για την πατρίδα. Ένα ρουσφέτι στη ζωή μου δεν έχω κάνει. Δεν έχω κοστίσει στον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ. Ανανέωση είναι η δημοσία συμπεριφορά. Οι πολιτικοί διαπαιδαγωγούν τους πολίτες με τη συμπεριφορά τους», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πολιτικός «χώρος» των παλιών στελεχών και το όνομα «ΠΑΣΟΚ»

Σχετικά με την διάθεση επιστροφής παλιών στελεχών του κόμματος, και για το κατά πόσο θα δοθεί πολιτικός χώρος στα εν λόγω στελέχη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως, «χώρο έχουν στην παράταξη όσοι έχουν προσφέρει στο παρελθόν και δεν έχουν πληγώσει τον ελληνικό λαό. Τα στελέχη που έφυγαν για λόγους καρέκλας, αξιακά, δεν μπορούμε να τους δεχτούμε πίσω».

Για το ζήτημα των «επιστροφών» στελεχών που έχουν ταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε πως θα υπάρξουν συνομιλίες με την κοινοβουλευτική ομάδα που θα σχηματιστεί και θα συναποφασίσουν. «Συνομιλούμε με την προοδευτική αριστερά και το προοδευτικό κέντρο. Θα εισηγηθώ και η κοινοβουλευτική ομάδα θα συναποφασίσει μαζί με εμένα», ξεκαθάρισε.

Για το όνομα ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως, «Μπορούμε και το όνομά μας να έχουμε και το σύμβολό μας να έχουμε. Έχω μια πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα. Και το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και ο ήλιος θα υπάρχει και συμπαράταξη θα είμαστε. Στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ».

Το βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις – «Να μην εργαλειοποιείται το προσφυγικό»

«Είτε αφορά τα δυτικά Βαλκάνια είτε την Τουρκία θα υπάρχει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρέπει να υπάρξει ομοφωνία, ωστόσο οφείλουμε να επαναφέρουμε το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς παραδείσους, πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία στους φόρους. Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όσο αφορά στο προφυγικό, η λύση είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία του 2016 για να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό. Όπως κάνει για παράδειγμα ο Λουκασένκο. Η Τουρκία είναι από τις χώρες που υπονομεύουν την συμφωνία του Δουβλίνου», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Η «επόμενη μέρα» των εκλογών

«Έχουμε μία ηγεσία που θα φτιάξει ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που δεν αυτοκαθορίζεται, ο κόσμος θα μας δώσει μεγάλο διψήφιο ποσοστό. Αν τα πράγματα πάνε σωστά, είμαι σίγουρος ότι θα πάρουμε μεγάλο διψήφιο ποσοστό το οποίο θα μας φέρει ξανά πρωταγωνιστές έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, εάν όμως, πάρουμε χαμηλό ποσοστό, ο λαός μας στέλνει μήνυμα αντιπολίτευσης» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με την επόμενη μέρα του κόμματος αλλά και τα ποσοστά στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Δεν πρόκειται να συζητήσω ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα αν δεν υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία. Ο λαός θα καθορίσει τους συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει με καθαρό πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα των εμβολιασμών αλλά και των προστίμων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε αντίθετος. «Βιώνουμε τραγικές στιγμές με το εμβόλιο ενώ κάποιοι λαοί το έζησαν χωρίς το εμβόλιο. Πρέπει να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά να επικρατήσει το COVID PASS και όχι το πρόστιμο. Ο εμοβλιασμός πρέπει να επεκταθεί στο δημόσιο, σε δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με κόσμο», δήλωσε.

Τι είπε για το δεύτερο debate

Για ένα δεύτερο debate μεταξώ των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε πως ο ίδιος επιθυμεί την διεξαγωγή του.

«Οι όροι ανακοινώθηκαν πριν 10 ημέρες, και μόνο ο πρώην πρωθυπουργός δεν τους δέχθηκε. Ανακοινώνω δημόσια πως θέλω debate με τους όρους που έγινε και με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους μου στη δημόσια τηλεόραση, με έναν δημοσιογράφο από όλα τα μεγάλα κανάλια» κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Πηγή: newsbeast.gr