Εξονυχιστικός είναι ο έλεγχος πού γίνεται στα οικονομικά πεπραγμένα της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς μετά την παρέμβαση της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες αποφασίστηκε να αναλάβει δράση και η Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας θα εγκατασταθεί στα γραφεία διοίκησης της ΜΚΟ και θα κάνει «φύλλο και φτερό» τις δοσοληψίες, προκειμένου να φανεί εάν υπάρχει κατάχρηση χρημάτων. Πρόκειται για μόνο ένα τμήμα της παράλληλης έρευνας που «τρέχει» τις τελευταίες ημέρες από Ελλάς και Δικαιοσύνη.

Χθες ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης ζήτησε έρευνα, η οποία αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του αλλά και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναζητηθεί τόσο η διαδρομή χρημάτων όσο και η διαχείριση ποσών που «έμπαιναν» στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου» από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η Αρχή θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων ερευνώντας το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Κιβωτός του Κόσμου

Στο «μικροσκόπιο» της έρευνας θα μπουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ελεγχόμενων προσώπων ενώ παράλληλα θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε ενδεχομένως από εγκληματικές πράξεις.

Χθες ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου. Σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» ανέφερε ακόμη: «Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο. Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου». Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών. Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις».

Πηγή: newsbeast.gr