Για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν περιστατικά ασέλγειας σε βάρος παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου σχολίασε το πρωί της Παρασκευής (18/11). «Είναι κάτι που μας έχει σοκάρει» τόνισε. Μιλώντας στο Open η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε: «Προφανώς έχω όσο το επιτρέπει ο νόμος επικοινωνία και με την Αστυνομία και την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ξέρω ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να λάβουν τις καταθέσεις όσο πιο ολοκληρωμένα και γρήγορα γίνεται από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι καθόλου γιατί εάν αληθεύει αυτή η περίπτωση είναι άλλη μία τρανή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για αποϊδρυματοποίηση» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές. Πρέπει να είναι σε ανάδοχες οικογένειες όταν δεν μπορούν να είναι με την ευρύτερη βιολογική τους οικογένεια. Η ανάγκη είναι να πιέσουμε την αποϊδρυματοποίηση. Ένα ίδρυμα όσο καλές και να είναι οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτό είναι κακοποιητικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή δεν είναι η λύση» είπε κλείνοντας.

Το χρονικό των καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου

Τουλάχιστον δύο είναι καταγγελίες, για πράξεις που φέρονται να έχουν τελεστεί σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», εξετάζουν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Η πρώτη – απ’ την οποία κι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων – αφορά έναν 19χρονο, που διέμενε ως ανήλικος σε δομή της ΜΚΟ.

Όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ενώπιον των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., άτομο που εργάζονταν για την «Κιβωτό του Κόσμου», από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 είχε κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι του.

Φέρεται, μάλιστα, να τον εκβίαζε τόσο για τη θέση του στη δομή, όσο και για το επίδομα που λαμβάνει η μητέρα του. Ο 19χρονος σήμερα φέρεται, επίσης, να έχει καταγγείλει κινήσεις που δείχνουν πρόθεση ασέλγειας σε βάρος του, κάνοντας λόγο για σεξουαλική παρενόχληση από το καταγγελλόμενο άτομο τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλα ανήλικα παιδιά.

Κατάθεση έχει επίσης δώσει κι ένας ανήλικος (ηλικίας 15 ετών), που φέρεται να περιέγραψε σεξουαλική κακοποίηση από δυο εργαζόμενους στη ΜΚΟ άνδρες. Το αποτέλεσμα είναι να έχει τεθεί υπό έλεγχο το σύνολο των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η προκαταρκτική εξέταση αφορά γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, θα ελεγχθεί και η καταγγελία του αθλητή ελεύθερης κατάδυσης, Χρόνη Χλίτσιου, για τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό ανηλίκων.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναμένεται να διατάξει σήμερα Παρασκευή (18/11) προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας που σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Κτίριο της Κιβωτού του Κόσμου

Τι απαντά η Κιβωτός του Κόσμου

Ο Οργανισμός ανέφερε πως: «δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται», ενώ τόνισε πως θα συνδράμει τις Αρχές στη διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Πηγή: newsbeast.gr