Τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη που είχε τη Δευτέρα (02/11) με τους πρυτάνεις, σχολίασε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες: φύλαξη, πρόσβαση και αυστηροποίηση ποινών, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας σε δημόσια πανεπιστήμια,

«Η κυβέρνηση “πήρε την πάσα” που της έδωσαν οι προβοκατόρικες δράσεις ύποπτων ομάδων, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, και την αξιοποιούν για να συκοφαντήσουν τους φοιτητικούς αγώνες και να επιβάλλουν νέα μέτρα αυταρχισμού στα πανεπιστήμια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πήγε και ένα ακόμη βήμα παραπέρα, μιλώντας για αριστερό “φασισμό” κι αναπτύσσοντας τη γνωστή θεωρία των άκρων, που είναι τελικά θερμοκήπιο του φασισμού. Αφού ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το παρακράτος ως την ρίζα τέτοιων ομάδων, καλά θα κάνει να ψάξει και στο ίδιο το κράτος, αφού τα δύο τους αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Το σίγουρο είναι ότι οι νέοι μηχανισμοί καταστολής και τα ειδικά σώματα που στήνει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, δεν φτιάχνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση αυτών των ομάδων, όπως άλλωστε δεν την αντιμετώπισε και η άρση του ασύλου, που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως η λύση του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν άλλο στόχο, το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες μέσα στα ιδρύματα.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι λεφτά μπορεί να υπάρχουν για security, κάρτες εισόδου, κ.ά., αλλά λείπουν όταν πρόκειται για διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΑΕΙ, για να καλυφτούν οι ανάγκες για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που τα ΑΕΙ σε λίγο θα συμπληρώσουν σχεδόν έναν χρόνο κλειστά. Όμως αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, αφού δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη λειτουργία τους, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων νέων φοιτητών και των οικογενειών τους. Τα παχιά λόγια για την αριστεία και την καινοτομία δεν απαντούν στο κύριο ζήτημα: πώς θα μορφωθούν επαρκώς οι αυριανοί επιστήμονες της χώρας μας» προστίθεται στο κείμενο.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει ως εξής: «Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις της νεολαίας για να ανοίξουν τα ΑΕΙ με όλα τα αναγκαία μέτρα και για να αντιμετωπιστεί ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας, είναι η απάντηση, τόσο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, όσο και απέναντι σε προβοκατόρικες ενέργειες που την σιγοντάρουν».

Καραθανασόπουλος: Η πράξη αυτή επιβεβαιώνει τον προβοκατόρικο ρόλο αυτών των ομάδων

«Η πράξη αυτή επιβεβαιώνει τον προβοκατόρικο ρόλο αυτών των ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, με το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες των φοιτητών», τόνισε λίγο νωρίτερα ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, για τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, σε σημερινή παρέμβασή του στο Open.

Σημείωσε ότι, «αποτελούν τον καλύτερο χορηγό της κυβερνητικής πολιτικής στη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και στην ένταση της καταστολής. Ρίχνουν νερό στον μύλο της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής».

Τέλος, πρόσθεσε πως «δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συνέβησαν λίγο πριν από τον εορτασμό του Πολυτεχνείου».

Πηγή: newsbeast.gr