Στην Αθήνα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες ανώτατος αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών με επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας μας προκειμένου η Ελλάδα μετά τα γαλλικά Rafale να αποκτήσει και τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, F-35 που έχουν το προτέρημα να καθίσταται αόρατα από τα εχθρικά ραντάρ, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της χώρας μας για την απόκτησή τους, καθώς κάτι τέτοιο όχι απλώς θα αναβάθμιζε περαιτέρω τον στόλο των αεροσκαφών αλλά θα ενίσχυε και τη γεωπολιτική ισχύ, καθώς αυτή τη στιγμή από τις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, μόνο Ιταλία και το Ισραήλ διαθέτουν F-35. Θυμίζουμε ότι επιθυμούσε διακαώς να τα αποκτήσει και η γειτονική Τουρκία, αλλά η Ουάσιγκτον την απέκλεισε από το σχετικό πρόγραμμα καθώς ο Ερντογάν δεν έκανε πίσω όταν του ζητήθηκε να αποσυρθεί από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν για ποιο λόγο να αγοράσουμε F-35 από τη στιγμή που μόλις παραγγείλαμε τα γαλλικά Rafale, η πρώτη παρτίδα εκ των οποίων ήρθε ήδη στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι η νέα Δομή Δυνάμεων της χώρας προβλέπει ότι έως το έτος 2025 θα πρέπει να έχουν αποκτηθεί συνολικά 48 αεροσκάφη νέας γενιάς. Τα Rafale που έχουμε παραγγείλει είναι συνολικά 24 (έχουν έρθει τα πρώτα έξι) και άρα τα υπόλοιπα 24, όπως όλα δείχνουν, θα είναι F-35.

Τα προτερήματα του μαχητικού

Το F-35είναι μονοθέσιο, μονοκινητήριο παντός καιρού και μπορεί να δεχθεί εντολές μέσω της φωνής του πιλότου (σύστημα Direct Voice Input). Διαθέτει επίσης σύστημα απεικόνισης που προβάλει πληροφορίες κατευθείαν στην κάσκα του πιλότου που δεν χρειάζεται να σκύψει στα όργανα, ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2016 και αποτελεί μέχρι και σήμερα το καλύτερο «κομμάτι» των Ηνωμένων Πολιτειών που υπολογίζουν ότι θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2070. Η κοινοπραξία των εταιρειών που το κατασκευάζουν (ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems) σημειώνει ότι το F-35 διαθέτει αυτή τη στιγμή «το πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο αισθητήρων οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους στην ιστορία».

Πανάκριβο το κόστος αγοράς τους

Αναφορικά με τις ικανότητες του μαχητικού δεν υπάρχουν αντιρρήσεις στους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, ωστόσο το κόστος απόκτησης είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία Lockheed Martin το κάθε F-35A συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης κοστίζει περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ και η τιμή του αναμένεται να πέσει στα 73 εκατομμύρια το έτος 2025. Αυτή είναι η τιμή μόνο για την αγορά του, γιατί εκτός αυτού θα πρέπει να υπολογιστούν και τα υπόλοιπα κόστη, όπως για παράδειγμα αυτό για κάθε μια ώρα πτήσης, που ανέρχεται γύρω στα 22.000 ευρώ!

Πηγή: newsbeast.gr