Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει «κλειδώσει» και αύριο, Πέμπτη (4/5), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα τα μέτρα.

Σημειώνεται πως μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα υπάρξει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προανήγγελλε και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, με ανάρτησή του στο Facebook «ανέβασε» μία φωτογραφία ενός ψαλιδιού γράφοντας ότι: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

⚡️Έρχεται ψαλίδι ✂️σε ολους τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων 🔨

Posted by Alex Patelis on Tuesday, May 3, 2022

Ποιες θα είναι οι ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast, έχει «κλειδώσει» η επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμής χονδρικής του ρεύματος με κρατική επιδότηση στους παραγωγούς ενέργειας, προκειμένου να «παγώσουν» οι αυξήσεις για τον τελικό καταναλωτή, καθώς επί της ουσίας θα απενεργοποιείται έμμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής που ευθύνεται για την «εκτόξευση» των τιμών. Στόχος είναι η νέα μέση τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να οριστεί στα 0,16 ευρώ ανά kWh, δηλαδή να επιστρέψει στα προ της ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Το εθνικό σχέδιο δράσης αναμένεται ισχύσει από την 1η Ιουνίου, ενώ και το Μάιο οι καταναλωτές θα συνεχίζουν να επιδοτούνται με 72 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh και για το φυσικό αέριο 40 ευρώ ανά MWh. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «η στήριξη αυτή απέδωσε κυρίως σε ό,τι αφορά στις καταναλώσεις σε κύριες κατοικίες μέχρι 300 kWh. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια».

Δεδομένου ότι το κρατικό ταμείο υφίσταται διαρκείς πιέσεις λόγω της κρίσης, το οικονομικό επιτελείο έχει «μετρήσει» το κόστος της νέας δραστικής κρατικής παρέμβασης, το οποίο για κάλυψη μέχρι το τέλος του 2022 ανέρχεται σε 2 – 2,5 δις. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα αντληθούν τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Πηγή: newsbeast.gr