Η πολιτική ένταση ανεβαίνει απότομα και οι δύο «μονομάχοι» Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας «κονταροχτυπιούνται» σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα με φόντο τις κάλπες επιχειρώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους για το πολιτικό «όχημα» στο οποίο θα επιλέξουν να μπουν και κατά πόσο θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στον επόμενο προορισμό για την επόμενη μέρα. Και μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί να μηδενίσει το «πολιτικό κοντέρ», ωστόσο ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία θυμίζει ότι στους αγώνες ταχύτητας απαιτείται έμπειρος και σταθερός «πιλότος» που δεν θα κάνει στραβοτιμονιές την επικίνδυνη στιγμή. Θυμίζει δε ότι το «μαύρο κουτί» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλυθεί διεξοδικά, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Μετωπική για την ακρίβεια

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακρίβεια στην ενέργεια και στα καταναλωτικά προϊόντα επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ενώ μίλησε για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια και στα καύσιμα, τα οποία δεν πατάσσονται επαρκώς από την κυβέρνηση. Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος υπογράμμισε:

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι με την αλήστου μνήμης λογική του “λεφτά υπάρχουν” δεν αντιμετωπίζεται η κρίση ακρίβειας που μαστίζει όλη την Ευρώπη. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται όταν εφαρμόζεις ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη, το οποίο διευρύνεται μάλιστα όσο περνάει ο καιρός». Το μήνυμα άλλωστε που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν σαφές: «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε το ενεργειακό κόστος να παραμένει σε επίπεδο αποδεκτό» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το μέρισμα ανάπτυξης μοιράζεται δίκαια με βάση τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξει απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Διαφωνίες για τη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και για την στρατηγική της χώρας μας στα ελληνοτουρκικά και την ευρύτερη άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την ευκαιρία το 2021 όπου με την εκλογή Μπάιντεν ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν αποδυναμωμένος για να κάνει πιο ενεργή διπλωματία, θέτοντας ως προϋπόθεση μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά αντίθετα εστίασε όλη την πολιτική στην ενίσχυση των εξοπλισμών. Για ανερμάτιστες και ανεδαφικές τοποθετήσεις κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί «απεγνωσμένα αλλά αναποτελεσματικά να καλύψει την πολιτική του ένδεια» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διερωτάται: «Ποιο βάρος μπορεί να έχει η τοποθέτησή του στα εθνικά μας ζητήματα, όταν δεν ψήφισε τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις αμυντικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;». Και συνέχισε σημειώνοντας «Σχετικά με τη διαρκή απειλή του μεταναστευτικού, για τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα είναι “χώρα – δεσμοφύλακας” και ο φράχτης στον Έβρο περιττός. Γίνεται έτσι απόλυτα κατανοητό που θα βρισκόταν σήμερα η Ελλάδα, εάν η πολιτική Τσίπρα στο μεταναστευτικό συνεχιζόταν».

Πολιτική πόλωση για την υπόθεση Πάτση

Ανδρέας Πάτσης

Για ηθικούς αλλά και νομικούς λόγους αποπέμφθηκε από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης όταν καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρείας που είχε αγοράσει «κόκκινα δάνεια», ενώ το νομικό του γραφείο είχε συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς τα ΕΛΤΑ, κάτι που δεν είναι επιτρεπτό για εκλεγμένους βουλευτές αφού πρόκειται για επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και τα αντανακλαστικά της ήταν άμεσα ζητώντας εξηγήσεις από τον βουλευτή, οι οποίες κρίθηκαν ωστόσο ανεπαρκείς και επήλθε η διαγραφή. Δριμεία κριτική για το θέμα άσκησε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: «Ο κ. Πάτσης συμβολίζει την λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες» σημειώνοντας ότι πρέπει κανείς να εστιάσει στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρίες ΙΚΕ που παίρνουν κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής. «Η άνευ όρων κάλυψη που παρείχε στους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο, την ημέρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός αποφασιστικά απέπεμψε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποκαλυπτική της αντίληψης του κ. Τσίπρα για θέματα ήθους και ύφους της πολιτικής» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ερίζουν για τη μεσαία τάξη

Σφοδρά πολιτικά πυρά και για τη μεσαία τάξη. Η πολιτική στόχευση τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε ο «μέσος πολίτης» και κατά την προεκλογική περίοδο ένθεν και ένθεν θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη δεξαμενή αυτή των ψηφοφόρων που είναι και η μεγαλύτερη με βάση τα προγράμματά τους αλλά και τις πολιτικές που έχουν ασκήσει μέχρι σήμερα. «Κόπτεστε για τη μεσαία τάξη την οποία εξοντώσατε φορολογικά» λέει η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και ισχυρών κατηγορεί η Κουμουνδούρου το γαλάζιο στρατόπεδο.

Πηγή: newsbeast.gr