Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 24/10 εφαρμόζονται τα εξής δύο νέα μέτρα για την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στο χθεσινό μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτον, στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές (ανάμεσα τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη) θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού, δηλαδή τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους.

Έτσι γίνεται κατανοητό και σύμφωνα και με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κανονικά θα γίνεται η διανομή φαγητού κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας 00:30 έως 5:00. Οι εργαζόμενοι στο delivery θα είναι ωστόσο υποχρεωμένοι να έχουν βεβαίωση από τον εργοδότη τους.

Mask breaks θέλει το Υπουργείο Παιδείας

Και στα σχολεία στις περιοχές 3 και 4 με υψηλό και πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας έναντι του κορωνοϊού, θα ισχύσει το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και σε εξωτερικού χώρους.

Έτσι οι μαθητές θα κληθούν να φορούν μάσκες και στα διαλείμματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο παιδείας ζητά από την επιτροπή των Ειδικών, διευκρινίσεις για τα διαλείμματα μάσκας .Όπως επισημαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο για μικρά παιδιά να φορούν 7- 8 ώρες μάσκες συνεχώς και ζητούν περισσότερα διαλείμματα μάσκας.

Το μέτρο επεκτείνεται και στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές, επιπέδου 3 και 4.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα από το υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά

Συνεπώς μάσκες και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων θα φορούν οι μαθητές στις πορτοκαλί περιφερειακές ενότητες: Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λέσβου, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Νήσων Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Κέας – Κύθνου, Ζακύνθου, Αχαΐας, Σάμου, Μυκόνου, Θήρας, Ηρακλείου, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Σερρών. Αλλά και στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς οι οποίες εντάσσονται στο 4ο επίπεδο συναγερμού.

Ωστόσο οι μαθητές στο μάθημα της γυμναστικής δεν θα φορούν μάσκα.

Οι εξειδικεύσεις Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ήταν κάθετος όσον αφορά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

όπως εξήγησε προϋπόθεση για την μετακίνηση κατά τις ώρες της απαγόρευσης θα είναι ο εργαζόμενος να έχει πιστοποίηση από τον εργοδότη του και μόνο σε εξωτερικές περιπτώσεις θα εξαιρούνται περιπτώσεις που αφορούν θέματα υγείας.

«Ουδείς άλλος, θα κυκλοφορεί από τις δωδεκάμισι μέχρι τις πέντε», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά από σύσκεψη που είχε το βράδυ της Πέμπτης με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τον πρύτανη του ΑΠΘ.

Ο υφυπουργός συνέστησε σε όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους προς την επαρχία, ιδιαίτερα κατά το πενθήμερο που ακολουθεί και περιλαμβάνει χρονικά τον εορτασμό της Θεσσαλονίκης και την 28η Οκτωβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr