Ο κεντροαριστερός γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο παραμένει το φαβορί των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή στην Κολομβία, καθώς προηγείται σε πρόσφατη δημοσκόπηση, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του μειώθηκε.

Ο κ. Πέτρο, υπέρ του οποίου τάχθηκε το 41% του δείγματος δημοσκόπησης του ινστιτούτου Invamer που μεταδόθηκε την Παρασκευή, εξακολουθεί να προηγείται στην κούρσα, παρά το ότι το ποσοστό του μειώθηκε κατά 2,6% από τον Απρίλιο.

Αυτό σημαίνει ότι ο άλλοτε αντάρτης και πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας δεν θα εξασφαλίσει το 50% συν μια ψήφο που απαιτείται για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τη 19η Ιουνίου.

Είναι εξάλλου το χαμηλότερο που κατέγραψε μέσα στο 2022, επισήμανε η Invamer.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Φεντερίκο Γκουτιέρες, ο πρώην δήμαρχος της Μεδεγίν, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 27,1% των ψήφων, από 26,7% τον Απρίλιο.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ροδόλφο Ερνάντες, υπέρ του οποίου τάχθηκε η Ίνγκριντ Μπετανκούρ, αφού απέσυρε την υποψηφιότητά της, είδε το δικό του ποσοστό να αυξάνεται από το 13,9% στο 20,9% στην τελική ευθεία της κούρσας.

Πάντως, η Invamer προβλέπει επικράτηση του κ. Πέτρο στον δεύτερο γύρο, είτε αντιμετωπίσει τον κ. Γκουτιέρες (με 52,7 έναντι 44,2%) ή τον κ. Ερνάντες (με 50 έναντι 47,4%).

Η δημοσκόπηση με αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ψηφοφόρων διενεργήθηκε από τη 13η ως τη 18η Μαΐου κι έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±1,5%.

Εξάλλου, το 67% του δείγματος χαρακτήρισε αρνητικό τον απολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και ο οποίος δυνάμει της νομοθεσίας δεν μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, έφερε τον κ. Πέτρο να προηγείται με το 35,8% και τους κ.κ. Γκουτιέρες και Ερνάντες να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση (20,8% και 19,1% αντίστοιχα).

Ο κ. Πέτρο, 62 ετών, θεωρείται εδώ και μήνες μεγάλο φαβορί, βάσει των δημοσκοπήσεων, καθώς πολλοί Κολομβιανοί δεν κρύβουν την κόπωσή τους με τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και με τη διαφθορά που αποτελεί γάγγραινα του πολιτικού συστήματος, ειδικά στο τοπικό επίπεδο.

Ο υποψήφιος της συμμαχίας της κολομβιανής αριστεράς Ιστορική Συμμαχία (Pacto Histórico por Colombia, PHxC) υπόσχεται ιδίως να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους και να «εκδημοκρατίσει» την πρόσβαση στη γη και στις πιστώσεις. Θέλει εξάλλου να τερματίσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ εξαγγέλλει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Τη Δευτέρα η ομάδα του αξίωσε να υπάρξει έλεγχος του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί στην καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, μετά τα προβλήματα στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου τα οποία στέρησαν από την παράταξή του κάπου 400.000 ψήφους.

Είναι η τρίτη φορά που ο πρώην δήμαρχος στην Μπογοτά είναι υποψήφιος για την προεδρία. Την προηγούμενη φορά, το 2018, είχε αντιμετωπίσει τον κ. Ντούκε.

Ο κ. Γκουτιέρες, 47 ετών, υποψήφιος συμμαχίας της δεξιάς που συγκρότησαν παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, ανάμεσά τους το Δημοκρατικό Κέντρο (ιστορικά το κόμμα της λεγόμενης σκληρής δεξιάς) και ευαγγελικοί, καλεί να σχηματιστεί ενιαίο μέτωπο για να φράξει τον δρόμο στον κ. Πέτρο.

Η νίκη οποιουδήποτε υποψηφίου της αριστεράς θα αποτελούσε πολιτικό σεισμό στη χώρα των Άνδεων, που δεν έχει γνωρίσει παρά μόνο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία της.

Πάνω από 39 εκατομμύρια πολίτες της Κολομβίας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία.

Πηγή: newsbeast.gr