Η αστυνομία κατέστειλε με «δυσανάλογη βία» τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 14 νεκρούς, υπογραμμίζεται σε ανεξάρτητη έκθεση η οποία επιδόθηκε χθες στη δήμαρχό της.

Όσο εκτυλίσσονταν οι «νύχτες τρόμου» που ακολούθησαν τον θάνατο 43χρονου μετά τη βίαιη προσαγωγή του από δύο αστυνομικούς, τα βίντεο της οποίας πυροδότησαν τριήμερες ταραχές στην Μπογοτά, η αστυνομία αντέδρασε «με δυσανάλογο, παράνομο τρόπο, που πολύ απείχε από την αρχή της ανθρωπιάς», τόνισε ο Κάρλος Νεγρέτ, συντάκτης της έρευνας αυτής, η οποία χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε «μεθοδολογικά» από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα μέλη της αστυνομίας πίστευαν «πως μπορούσαν να τραυματίσουν και να σκοτώσουν χωρίς την παραμικρή συνέπεια», πρόσθεσε ο κ. Νεγρέτ, πρώην συνήγορος του λαού.

Τριακόσιοι πολίτες και 216 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν, ενώ 76 αστυνομικά τμήματα υπέστησαν καταστροφές. Η έκθεση στηλιτεύει επίσης τις «βιαιότητες» εναντίον της αστυνομίας.

Η έκθεση αυτή είναι «οδυνηρή», αλλά «απαραίτητη για να σώσουμε και να ανοικοδομήσουμε τη δημοκρατία μας», έκρινε η δήμαρχος της πρωτεύουσας, η Κλαούδια Λόπες.

Η αιρετή κάλεσε να αποδοθεί «δικαιοσύνη» για τα επεισόδια, ενώ παρότρυνε τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε να αναγνωρίσει το πρόβλημα της υπέρμετρης αστυνομικής βίας και να λάβει υπόψη του τις συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση.

Πηγή: newsbeast.gr