Το φως της δημοσιότητας είδαν τα ονόματα 26 ιερωμένων στην Κολομβία που κατηγορούνται για παιδεραστία, με την αρχιεπισκοπή του Μεντεγίν να ενεργεί κατόπιν εντολής της Δικαιοσύνης.

Ο κατάλογος, που περιέχει τα ονόματα ιερωμένων που «καταγγέλθηκαν» στην εισαγγελία από το 1995 ως το 2019, δημοσιοποιήθηκε αφού κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη αίτημα προς αυτό από τον δημοσιογράφο Χουάν Πάμπλο Μπαριέντος, ο οποίος ερευνά συστηματικά τα τελευταία χρόνια την υπόθεση των σεξουαλικών εγκλημάτων με θύματα παιδιά στην κολομβιανή εκκλησία.

«Η πλειονότητα αυτών των ιερωμένων (…) που βίασαν παιδιά τέθηκε σε αναστολή για μια σύντομη περίοδο και κατόπιν επανήλθε στα καθήκοντά της», σχολίασε ο δημοσιογράφος χθες Σάββατο.

Ο αρχιεπίσκοπος της Μεντεγίν, ο Ρικάρδο Τομπόν, διαβεβαίωσε ότι η εκκλησία ήθελε «να δείξει διαφάνεια (…) και να επιδείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση συγκάλυψης».

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της αρχιεπισκοπής στο Twitter, ο μονσινιόρος Τομπόν κατήγγειλε ταυτόχρονα την «επιθετική εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης» που διεξάγει, κατ’ αυτόν, ο κ. Μπαριέντος.

Το 2019, ο κ. Μπαριέντος δημοσίευσε το βιβλίο «Dejad que los niños vengan a mí» (σ.σ. «Άφετε τα παιδία ελθείν προς με»), εκρηκτική έρευνα για τα σεξουαλικά εγκλήματα που συγκάλυψε η ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη χώρα, όπου ο καθολικισμός είναι η επικρατούσα θρησκεία.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που αποκαλύφθηκαν στο βιβλίο διαπράχθηκαν στην Αντιόκια (βορειοδυτικά) και ο αρχιεπίσκοπος της Μεντεγίν, της πρωτεύουσας της πολύ συντηρητικής νομαρχίας αυτής, φερόταν να προστάτευσε παιδεραστή ιερωμένο.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσίευση του βιβλίου, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.

Το 2021, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε δεύτερη έρευνα, υπό τον τίτλο «Este es el cordero de Dios» (σ.σ. «Να ο αμνός του Θεού»), με την οποία αποκάλυψε παιδεραστικό κύκλωμα στην επισκοπή της Βιγιαβισένσιο, 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Μπογοτά. Ενέχονταν 38 ιερωμένοι που κατηγορούνταν για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς ανηλίκων.

Τουλάχιστον έξι ιερωμένοι έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης για βιασμούς ανηλίκων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: newsbeast.gr