Η Βουλγαρία συμφώνησε με την Κομισιόν στη δημιουργία περιφερειακής πλατφόρμας, η οποία θα εξετάσει τις ανάγκες της ενέργειας, όπως τις τιμές και τις ροές στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα γίνει στη Σόφια, ενώ όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η περιφερειακή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο επόμενο έτος και θα παράσχει ειδική περιφερειακή τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδίου δράσης REPowerEU για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την πλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του επόμενου χειμώνα και την περαιτέρω επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα.

Μάλιστα, θα υποστηρίξει και θα συντονίσει την εφαρμογή των κοινών σχεδίων ετοιμότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αγορών, αποθήκευσης και διασυνδέσεων – συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του εφοδιασμού στη Βουλγαρία, την περιοχή, την ενεργειακή κοινότητα και όχι μόνο.

Επίσης, η Βουλγαρία θα επικοινωνήσει με χώρες της γειτονιάς της και θα οργανώσει την πρώτη υπουργική συνάντηση στις 5 Μαΐου. Το έργο της ειδικής ομάδας θα βασιστεί κυρίως στις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ορισμένα σενάρια ενεργειακής διακοπής, σε στενό συντονισμό και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους.

Πηγή: newsbeast.gr