Δύο νεκρούς μετρά ήδη το Κονγκό μετά το δεύτερο ξέσπασμα του Έμπολα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Γενετικά τεστ έδειξαν ότι μια μόλυνση που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί νέο συμβάν το οποίο δεν συνδέεται με την προηγούμενη επιδημία του Έμπολα, το τέλος της οποίας κηρύχθηκε τον Δεκέμβριο, διευκρίνισε ΠΟΥ στο Twitter.

Ο δεύτερος ασθενής που υπέκυψε ήταν μια γυναίκα, συγγενής του πρώτου κρούσματος, επεσήμανε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ο πρώτος ασθενής, ένας 31χρονος φοιτητής, εμφάνισε συμπτώματα στις 5 Απριλίου, αλλά δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια παρά μετά από μία εβδομάδα. Στις 21 Απριλίου διακομίστηκε σε κέντρο θεραπείας Έμπολα στην Μπαντάκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ισημερινού της ΛΔ Κονγκό, όπου και πέθανε την ίδια ημέρα. Το πρώτο κρούσμα είχε περίπου 74 επαφές οι οποίες παρακολουθούνται.

O Έμπολα με τους 2.300 νεκρούς

Στη χώρα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν 13 ξεσπάσματα του Έμπολα, περιλαμβανομένου ενός την περίοδο 2018-2020 στα ανατολικά που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους, ο δεύτερος μεγαλύτερος απολογισμός από την νόσο αναφέρει το Reuters.

Το 2021 επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στην Μπένι στα ανατολικά της χώρας, διήρκεσε «δύο μήνες και εννέα ημέρες», με 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα. Το 2020, στην Μπαντάκα, ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 ανθρώπων επί συνόλου 130 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Πηγή: newsbeast.gr