Ρωσία και Ουκρανία παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές που έχουν προκύψει από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου και συμφώνησαν να υπογράψουν μαζί με την Τουρκία μια συνθήκη, που θα επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι τελικές υπογραφές ανάμεσα στις τρεις χώρες θα πέσουν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή 22 Ιουλίου, με βάση όσα έκανε γνωστά το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται, ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που ανακοίνωσε ότι θα πάει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραστεί μαζί με τον Ερντογάν στην τελετή που θα φιλοξενηθεί στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε, στις 16.30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση. Παρόντες θα είναι και αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Επίσης, νωρίτερα, ένα μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε» τις παραδόσεις και από άλλα λιμάνια, είπε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, την ασφάλεια των νηοπομπών θα αναλάβει μια ομάδα επιτήρησης του ΟΗΕ που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τα ρωσικά πλοία δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα ουκρανικά χωρικά ύδατα. «Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία με τον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια.

Πηγή: newsbeast.gr