Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι έχει αλλοιωθεί έγγραφο του FBI το οποίο αφορά την υπόθεση Novartis.

Το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι πρόκειται για μεταφραστικό λάθος, το οποίο οφείλεται στο μεταφραστικό έργο «που εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων.

Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης».

«Η κυβέρνηση πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και οφείλει να λογοδοτήσει»

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης ανέφερε ότι «στην καταγγελία της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, ότι έχει παραποιηθεί κατά τη μετάφρασή του επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπάρχει στη δικογραφία του σκανδάλου Novartis και έχει αφαιρεθεί από αυτήν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, απαιτούνται άμεσα απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

«Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλεται, ενώ στο πρωτότυπο αμερικανικό έγγραφο αναφέρονταν ότι η Novartis «πλήρωσε» τον συγκεκριμένο πρώην υπουργό, στη μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή «πλήρωσε» απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε!», τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «ενώ το πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός «εισήγαγε» δύο φάρμακα της Novartis, στη μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα «εισήχθησαν» γενικά και αόριστα!».

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης και είχε στηθεί με σκοπό να “βαφτιστεί” ένα υπαρκτό και ομολογημένο σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία. Ιδίως όταν για την υπόθεση αυτή, αντί για τους πραγματικούς ενόχους, διώκονται οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι δημοσιογράφοι, επειδή προσπάθησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο!», σημειώσε έπειτα.

«Η κυβέρνηση πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα για την καταγγελλόμενη παραποίηση του αμερικανικού εγγράφου από την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών», κατέληξε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραποίησαν έγγραφα, κυνηγάνε μάρτυρες»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος με ανάρτηση που έκανε στο Twitter κατήγγειλε «πρακτικές μαφίας από το κόμμα της Novartis».

Συγκεκριμένα, έγραψε το εξής:

«Το “σβήσιμο” του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από επίσημο έγγραφο του FBI δείχνει το μέγεθος της συγκάλυψης. Παραποίησαν έγγραφα, κυνηγάνε μάρτυρες, δημοσιογράφους και δικαστικούς, επιβάλλουν σιωπή. Πρακτικές μαφίας από το κόμμα της Novartis».

«Επιμένουν στη λάσπη»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε γραπτή δήλωση για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν την υπόθεση Novartis, με τον ίδιο να τονίζει ότι πρόκειται για «λάσπη», οι αναφορές στο όνομα του.

«Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και τόνισε: «Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων».

Επίσης, επισήμανε ότι «κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τους επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: για όσα έχουν κάνει θα με βρουν μπροστά τους».

Πηγή: newsbeast.gr