Ημέρα εισηγήσεων και αποφάσεων η σημερινή (30/3) για κυβέρνηση και ειδικούς με την αντιμετώπιση της πανδημίας να αλλάζει σελίδα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει έχοντας μελετήσει διεξοδικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την χαλάρωση των μέτρων σε συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Η αναστολή για κάποια από τα μέτρα κατά της πανδημίας μοιάζει μονόδρομος, αλλά τα βήματα θα είναι αργά και προσεκτικά, όπως αργά υποχωρεί και η πανδημία.

Ο ένας λόγος, όπως εξηγούν μέλη της επιτροπής αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι ότι το σύστημα υγείας δεν τελεί υπό πίεση. Ο άλλος λόγος, είναι ότι η οικονομία πρέπει να μπει σε κανονικούς ρυθμούς ενόψει και της τουριστικής σεζόν.

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται ότι αναστέλλονται, από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου, τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Το μέτρο θα επανεξετασθεί από Σεπτέμβριο.

Υπό εξέταση είναι το θέμα της κατάργησης των self test στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όσο δε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αναμένεται να καταργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι απαραίτητη η επίδειξή του.

Πληροφορίες θέλουν να αναστέλλεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, λίγο μετά το Πάσχα κυρίως όσον αφορά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

«Με βάση τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για κατάργηση των πιστοποιητικών το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πορεία των κρουσμάτων, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως προχωρούμε», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όσο για το θέμα της μάσκας, όπως τονίζεται, θα είναι το τελευταίο από τα μέτρα που θα βγει από την καθημερινότητά μας.

Κοινή πολιτική για την 4η δόση

Πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax

Η συζήτηση για την 4η δόση όλο και φουντώνει. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώπιον των συναδέλφων του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά τη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19.

Εξήγησε, ότι δεν θα μπορούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους πολίτες μας για το αν θα κάνουμε τέταρτη δόση, σε ποιες ηλικιακές ομάδες, αν και πότε θα πάμε σε εποχικό εμβόλιο, εάν τα κράτη- μέλη δεν έχουν ενιαία πολιτική επί του θέματος. «Αυτά θα πρέπει να απαντηθούν από τώρα, ώστε να μην αυξηθεί ο δισταγμός των πολιτών και ο ΕΜΑ και το ECDC έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό» κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr