Η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν ποσοστά – ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού την Τετάρτη ωστόσο εξακολουθούν να διστάζουν να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας, την οποία «φουντώνει» η μετάλλαξη Όμικρον που ανέφερε.

Η περιοχή έχει ορισμένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid στην Ευρώπη -ειδικά η Ρουμανία και η Βουλγαρία- και κατέγραψε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από επιπλοκές της νόσου προς το τέλος του 2021.

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 53.420 νέα κρούσματα, ενώ η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για δεύτερη συναπτή ημέρα αυτή την εβδομάδα φθάνοντας χθες σχεδόν τα 40.000.

Η Ουγγαρία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπέρασε τα 20.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ οι τελευταίες σε ποσοστά εμβολιασμού χώρες της ΕΕ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, επίσης σημείωσαν ρεκόρ –34.255 κρούσματα η Ρουμανία και 12.399 η Βουλγαρία.

ΚΡΑΚΟΒΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Προετοιμασία για περαιτέρω αύξηση των μολύνσεων

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη και πάνω από τα 60.000», είπε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, όπως τα υποχρεωτικά lockdown, σε αντίθεση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας -το 2020 και το 2021-, όταν είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα, σύμφωνα με το Reuters.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο θυμίζει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά και ότι «παραμένει επικίνδυνη», ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Η Πολωνία επιβάλλει από αύριο τηλεκπαίδευση στους μεγαλύτερους μαθητές του Δημοτικού και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και άλλοι δημόσιοι χώροι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στην Πολωνία, αλλά η επιβολή των μέτρων είναι χαλαρή.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και να περιορίσει το εύρος της τηλεκπαίδευσης, η Βουλγαρία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς με βάση την πληρότητα των ΜΕΘ και όχι τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Η Πολωνία εντατικοποίησε τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ πραγματοποιώντας μέσα σε ένα 24ωρο 173.000 επίσημα τεστ, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Πάντως, ο αριθμός τους ανά 1.000 πολίτες στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει πολύ μικρότερος σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από στοιχεία του Our World in Data.

Πηγή: newsbeast.gr