Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε την απόφασή της να κλείσει τα νυχτερινά κέντρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, καθώς και άλλα μέτρα και συστάσεις, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ διευκρίνισε πως οι ιδιοκτήτες των κέντρων αυτών, καθώς και οι εταιρείες που οργανώνουν εκδηλώσεις, θα αποζημιωθούν και κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους, τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πάρτι.

Σε αντιστοιχία με ανάλογες αναφορές μελών της κυβέρνησης, ο Καστέξ επανέλαβε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί lockdown ή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο, το πέμπτο κύμα της πανδημίας «απαιτεί νέα μέτρα», εξήγησε, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και πάλι υψηλός, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, καθώς 52 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν εμβολιαστεί.

Ο Καστέξ είπε, ακόμη, ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα στα δημοτικά σχολεία, κυρίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των αποστάσεων. Τα υπέρβαρα παιδιά ή όσα έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 5-12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι ενδέχεται να ξεκινήσει ο εθελοντικός εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από τις 20 Δεκεμβρίου, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι υγειονομικές αρχές.

Όσον αφορά την τηλεργασία, ο Καστέξ είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι, για όσους εργαζόμενους είναι εφικτό, να δουλεύουν από το σπίτι τους για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Γαλλία κορονοϊός

25 τα κρούσματα με την Όμικρον

Εξάλλου, αναφερθείς στην μετάλλαξη Όμικρον, ο Βεράν είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στη χώρα 25 θετικά κρούσματα, από τα οποία 21 ήταν «εισαγόμενα» από τη Νότια Αφρική και τα άλλα τέσσερα οφείλονται σε τοπική μετάδοση.

Επισημαίνεται, τέλος, πως σήμερα ανακοινώθηκαν 11.308 νέα κρούσματα και 192 θάνατοι στη χώρα. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 2.191 ασθενείς.

Πηγή: newsbeast.gr