Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ την Κυριακή (16/1) o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ενώ εστίασε στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών επισημαίνοντας πως η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει πλέον πάνω από 90%.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών στη σχέση των πολιτών με το δημόσιο.

«Μετά τις 30 Νοεμβρίου που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή για όσους έχουν γεννηθεί έως 31/12/1961, έχουμε (στοιχεία μέχρι το Σάββατο 15/1) 220.000 συμπολίτες μας που είτε εμβολιάστηκαν, είτε έχουν προγραμματίσει και για σήμερα ακόμα τον εμβολιασμό τους» είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών: Ήταν αναγκαίο να υπάρχει ένα επιπλέον μέτρο για να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ

«Ο λόγος για τον οποίο υπήρξε η συγκεκριμένη υποχρεωτικότητα σημείωσε ήταν με βάση τα δεδομένα, από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι το 90% όσων βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι άνω των 90 ετών και όσων στη συνέχεια διασωληνώνονται» δήλωσε.

«Ήταν αναγκαίο να υπάρχει ένα επιπλέον μέτρο για να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και νομίζω ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει πετύχει. Στις 220.000 που προανέφερα είναι και 15.000 συμπολίτες μας που έχουν κάνει αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό και μέχρι να εμβολιαστούν δεν θα τους επιβληθεί πρόστιμο» ανέφερε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

«Αρχικά και πριν την ανακοίνωση των μέτρων, είχαμε 26.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό και μετά την ανακοίνωσή τους, το νούμερο εκτινάχθηκε στις 75.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό και ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 60.000» σημείωσε.

Επίσης ο Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, λέγοντας πως 60 χώρες χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και μπορούν όσοι εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό να συμπληρώσουν την τρίτη αναμνηστική δόση στη χώρα μας. Ανέφερε πως δέκα είναι τα εμβόλια που αναγνωρίζονται από την εθνική επιτροπή εμβολιασμού και μπορεί κάποιος να τα αναγνωρίσει και να τα καταχωρήσει στο σύστημα επισκεπτόμενος ένα ΚΕΠ.

«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο το 2021 ήταν 567 εκατ.»

Ο Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε πως 567 εκατομμύρια ήταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο το 2021, κάνοντας σύγκριση με τις 8,8 εκατομμύρια συναλλαγές των πολιτών που είχαν γίνει το 2018.

Τέλος, υπογράμμισε πως μέσα στη χρονιά τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα έχουμε την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο και υπογράμμισε πως το 2022 θα είναι μια νέα εποχή στην ψηφιακή διακυβέρνηση.

Πηγή: newsbeast.gr