Μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών μπορεί να ανακόψει το τέταρτο κύμα του κορονοϊού στη Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική, δείχνοντας έτσι την πιθανότητα να επιβληθεί lockdown.

Συγκεκριμένα, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γερμανία είναι δραματική όπως ποτέ πριν στη διάρκεια της πανδημίας, και στη συνέχεια προειδοποίησε ότι μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών θα μπορούσε να ανακόψει το τέταρτο κύμα.

«Η κατάσταση είναι πολύ δραματική όπως ποτέ άλλοτε σε αυτήν την πανδημία», είπε ο Σπαν σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όσο πιο δυνατά τραβήξουμε το χειρόφρενο, τόσο το καλύτερο», συμπλήρωσε.

Χριστούγεννα με lockdown στη Γερμανία

Η πολεμική αεροπορία ετοιμάζεται να μεταφέρει βαριά νοσούντες

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ετοιμάζεται για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας να μεταφέρει βαριά νοσούντες από COVID-19 σε άλλα τμήματα της χώρας με στόχο να αποφορτίσει τα νοσοκομεία που δέχονται τεράστια πίεση την ώρα που η χώρα κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που ξεπερνούν τα 76.000.

Μια ημέρα νωρίτερα η Γερμανία ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 εν μέσω προειδοποιήσεων από τα νοσοκομεία, κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας, ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας τους είναι πλήρεις.

Αργότερα σήμερα η γερμανική Πολεμική Αεροπορία θα μεταφέρει ασθενείς που νοσούν βαριά από COVID-19 από την νότια πόλη Μέμινγκεν στο Μένστερ, κοντά στο Όσναμπρεκ στα βόρεια, για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές στα νότια τμήματα της χώρας, είπε μια πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποκαλούμενες «ιπτάμενες ΜΕΘ», δηλαδή αεροπλάνα εξοπλισμένα με έως και έξι κλίνες ΜΕΘ, για την μεταφορά ασθενών με COVID-19 εντός της Γερμανίας.

Το Βερολίνο θα κηρύξει επίσης σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19.

Γιατρός με ειδική στολή

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Υγείας.

Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν έχει εντοπιστεί ακόμα η μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ευρώπη

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Η παραλλαγή -η B.1.1.529- έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να την βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Πάντως η νέα παραλλαγή δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί στη Γερμανία ή στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ και πρόσθεσε ότι κάποιες μεταλλάξεις που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή προκαλούν έντονη ανησυχία.

«Υπάρχουν άλλες μεταλλάξεις (που προέρχονται από τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική) των οποίων η βιολογική σύσταση είναι ασαφής. Στην πραγματικότητα ανησυχούμε πολύ», είπε σε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ.

«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω να έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη ή στη Γερμανία αυτή η παραλλαγή», είπε ο ίδιος.

Η παραλλαγή -η B.1.1.529- έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να τη βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Πηγή: newsbeast.gr