Θέμα χρόνου θεωρείται η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Αυτό που επιχειρείται από κυβέρνηση και ειδικούς είναι να μην συμβεί αυτό απότομα και αυτό γιατί έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.

Οι γιορτές στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο θα γίνουν υπό την σκιά της νέας μετάλλαξης. Και για τον λόγο αυτό οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια αλλά και οι γονείς να κάνουν self test στα παιδιά τους πριν την επίσκεψη σε ηλικιωμένους.

Και μπορεί να μετράμε ένα – ένα τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης αλλά πλέον θεωρείται βέβαιο ότι είναι πολύ περισσότερα από τα 17 που έχουν καταγραφεί. Μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί το γεγονός, ότι κάποια από αυτά δεν είναι από ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό, αλλά από διασπορά στην κοινότητα. Και έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον θα κυριαρχήσει.

Από την άλλη, τα ποσοστά εμβολιασμών αυξάνονται και αυτό θεωρείται θετικό, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η μόνη λύση για την προστασία από την νέα μετάλλαξη είναι η τρίτη δόση. Αυτό όμως που επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία είναι ότι η Όμικρον φαίνεται ότι επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι έχουν νοσήσει, δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι.

Νέες εμβολιαστικές γραμμές

Κόσμος σε εμβολιαστικό κέντρο

Για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» εγκαινιάστηκε το νέο mega Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα, το οποίο στελεχώνουν υγειονομικοί αλλά και προσωπικό από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επισημαίνεται ότι το κέντρο διαθέτει 16 εμβολιαστικές γραμμές και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά 1.500-1.800 πολίτες. Παράλληλα, για την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών και την άμεση εξυπηρέτηση των αυξανόμενων ραντεβού, από τις 18 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν 24 επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου. «Η Κυβέρνηση διευκολύνει, με κάθε τρόπο, τον εμβολιασμό για να προστατέψει τη ζωή των πολιτών, για να αποφορτιστεί η πίεση στο Ε.Σ.Υ» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέες αλλαγές για την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ελλάδα

Μετά τη νέα επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων από τις αρχές, αποφασίστηκε τελικά η είσοδος των ταξιδιωτών στην χώρα μας από τις έξι το πρωί της Κυριακής 19/12/2021 να γίνεται είτε με PCR τεστ 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών. Επίσης, όσοι έχουν μείνει στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες δεν είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε PCR test.

Αποστάσεις Γκάγκα από την μελέτη Τσιόδρα

Η μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα που έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ίδιο τον καθηγητή Τσιόδρα να προβαίνει σε δήλωση, σχολιάστηκε και από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι η κα Γκάγκα πήρε αποστάσεις από την συγκεκριμένη μελέτη. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, καθώς τα στοιχεία είναι σχετικά λίγα και δεν είναι σαφή. Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά στοιχεία», ήταν τα λόγια της. Και δεν σταμάτησε εκεί, λέγοντας ότι έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Επιχειρώντας μάλιστα να εξηγήσει τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, η κα Γκάγκα τόνισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν αργά στα ΤΕΠ των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα, διασωληνώθηκαν και κατέληξαν μέσα στην πρώτη μισή ώρα και αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ.

Πηγή: newsbeast.gr