Η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε σήμερα (23/12) εντολή για το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων από τη Δευτέρα ώστε να περιοριστεί η αναζωπύρωση των μολύνσεων που οφείλεται στην μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπου 150 ντισκοτέκ, οι οποίες θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές για την εξυπηρέτηση καθημένων στα τραπέζια, εφόσον το επιθυμούν, και θα επανεξεταστεί έπειτα από τρεις εβδομάδες, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Είχε ήδη ανακοινώσει περιορισμούς στις συγκεντρώσεις από την ερχόμενη εβοδμάδα και ματαιώσει τους εορτασμούς του Νέου Έτους.

Αντιμέτωπο με μια θεαματική αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19, το Ηνωμένο Βασίλειο (πάνω από 147.000 νεκροί) ξεπέρασε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας το όριο των 100.000 κρουσμάτων καταγεγραμμένων μέσα σε 24 ώρες. Ο αριθμός των νοσηλειών αρχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

Κάθε έθνος της χώρας είναι αρμόδιο για τα υγειονομικά ζητήματά του. Προς το παρόν, η Ουαλία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία έχουν ανακοινώσει αυστηροποίηση των περιορισμών.

Στάση αναμονής από τον Μπόρις Τζόνσον

Όσον αφορά την Αγγλία, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τηρεί στάση αναμονής, βασιζόμενη κυρίως σε δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν χθες, Τετάρτη, και δείχνουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας με την παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, που ήταν μέχρι πρόσφατα η κυρίαρχη.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College, ο οποίος διεξήγαγε τη μία από τις μελέτες αυτές, προειδοποίησε εντούτοις πως αυτή η μείωση του κινδύνου αντισταθμίζεται από μια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της Όμικρον.

Δεδομένων της πολύ ισχυρής μεταδοτικότητας και συνεπώς του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, αυτό υπάρχει κίδνυνος να δημιουργήσει πίεση στις νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ χαρακτήρισε αυτές τις μελέτες «ενθαρρυντικές», ωστόσο προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξει «σημαντικός αριθμός νοσηλειών».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν προβλέπει να ανακοινώσει περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ωστόσο στην εκτεταμένη εκστρατεία των αναμνηστικών εμβολιαστικών δόσεων, η οποία διεξάγεται με ρυθμούς άνευ προηγουμένου. Προς το παρόν έχει μόνο αποκαταστήσει τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, συνιστά την τηλεργασία και επιβάλλει τη χρήση υγειονομικού πάσου στις μεγάλες εκδηλώσεις και τα νυκτερινά κέντρα.

Μπροστά στον τεράστιο αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος διαταράσσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, επιφέρει ακυρώσεις δρομολογίων στα τρένα ή το κλείσιμο εστιατορίων και θεάτρων, έχει μειώσει από 10 σε 7 ημέρες την περίοδο απομόνωσης των προσώπων που είναι μολυσμένα, με τον όρο ότι θα έχουν ένα αρνητικό τεστ.

Πηγή: newsbeast.gr