Για την πίεση που ακόμα υφίσταται το σύστημα υγείας εξαιτίας των κρουσμάτων του κορονοϊού μίλησε ο Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της καθώς και ότι δεν έχει φανεί ακόμα το αποτύπωμά της στους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, ο οποίος μίλησε στο Mega, τα νοσοκομεία ξεκίνησαν με 5% Όμικρον και έφτασαν το 45%, με το υπόλοιπο 55% να σχετίζεται με την Delta. Ουσιαστικά, Delta και Όμικρον συνυπάρχουν στα νοσοκομεία, όμως εκείνη που πιέζει στο υγειονομικό σύστημα είναι η Delta .

«Ακόμα πιεζόμαστε πάρα πολύ. Ο ιός αλλάζει και δίνει νέες μεταλλάξεις κι εμείς αφήνουμε πολλά ρήγματα ανοσίας, οπότε βρίσκει την ευκαιρία και βλέπουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα με τους θανάτους. Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορoνοϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού» ανέφερε.

«Ο ιός μεταδίδεται και μετά από τις πέντε ημέρες»

Αναφερόμενος στην πενθήμερη καραντίνα, ο κ. Καπραβέλος είπε πως ήταν μία «στρογγυλεμένη» σύσταση επειδή η υπερμεταδοτικότητα θα προκαλούσε προβλήματα σε δομές του κράτους, ενώ τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται και μετά από τις πέντε ημέρες.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους»

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως η Delta επιμένει και δεν αφήνει την Όμικρον να επικρατήσει, ενώ περιέγραψε πως ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί υποφέρουν από βαριές πνευμονίες.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να ενισχύουμε την προσπάθεια όλων μας να εμβολιαστούμε. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη», δήλωσε.

«Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού φρέναραν την διασπορά του ιού»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χειλά, πενευμονολόγο του νοσοκομείου «Σωτηρία», στην κοινότητα έχει επικρατήσει η Όμικρον σε ποσοστό 90%, όμως στα νοσοκομεία η Delta και Όμικρον συνυπάρχουν σε ποσοστό 50-50. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «φρέναραν» τη διασπορά του ιού.

«Πρόκειται για ηπιότερη νόσο που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό. Ο λόγος που αντέχει το σύστημα υγείας είναι επειδή έχουμε σοβαρή ποσόστωση εμβολιασμού και ηπιότερη νόσο. Κατά τη γνώμη μου η επόμενη ημέρα θα περνούσε από ένα «χρυσό παράθυρο», το οποία φαίνεται ότι το έχουμε: μία ηπιότερη μετάλλαξη και ποσόστωση εμβολιαστικής κάλυψης, που πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω με την τρίτη δόση».

Επιπλέον, ο κ. Χειλάς υπογράμμισε πως μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση ακόμα κι όταν νοσεί.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Κατά την εκτίμησή μου υπάρχει μία ρεαλιστική αισιοδοξία στη διαχείριση της πανδημίας μετά από δύο έτη», είπε.

«Όσοι συμπολίτες μας ήρθαν στα επείγοντα του νοσοκομείου «Σωτηρία» κι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με την αναμνηστική δόση, κι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και δεν νοσηλεύεται κανείς», κατέληξε ο κ. Χειλάς.

Πηγή: newsbeast.gr