Για σενάρια που κάνουν λόγο για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού απέκλεισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τρίτη (11/1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως μία τέτοια συζήτηση «είναι πρόωρη» χωρίς όμως ωστόσο να αποκλείσει «σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα».

«Πρέπει να είναι κανείς λίγο ακόμα προσεκτικός. Νομίζω κάθε εβδομάδα θα αξιολογούνται τα δεδομένα. Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα. Δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως πάντα οι εισηγήσεις επιτροπής λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει προτάσεις για τα μέτρα» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου και συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα θα αντικατασταθούν οι νοσήσαντες εκπαιδευτικοί».

«Δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην εφαρμογή των προστίμων για τους άνω των 60 ετών που επιμένουν να μην εμβολιαστούν» διαμήνυσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών που θα επιβληθεί, είναι διοικητικό και βεβαιώνεται στην εφορία.

Σημείωσε ότι πάνω από 200.000 συμπολίτες μας αυτής της ηλικιακής κατηγορίας έχουν εμβολιαστεί και αυτό συνιστά μεγάλη επιτυχία γιατί θωρακίστηκαν απέναντι στον ιό ενώ υπάρχει ακόμα η δυνατότητα και αλλοίωνα εμβολιαστούν. «Οφείλουμε να επιμείνουμε, το εμβόλιο είναι εκεί. Το μέτρο της επιβολής του προστίμου θα ισχύσει. Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα», πρόσθεσε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπεια» ενώ επανέλαβε πως το 85%-87% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

«Οι άνω των 60 ετών έχουν ακόμη στη διάθεσή τους 5 ημέρες για να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν και πως από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 ευρώ κάθε μήνα» συμπλήρωσε.

Ανοιχτή η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών

Ο Γιάννης Οικονόμου άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών λέγοντας ότι είναι μια σκέψη που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και «πολύ σύντομα θα ξεκαθαριστεί αν θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση ή όχι».

Σχετικά με την εκτίμηση ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον τελειώνει η πανδημία είπε πως πρόκειται για υγειονομικό θέμα αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα και δεν προκαλεί τόσο βαριές νοσηλείες.

«Πρέπει να παρακολουθούμε τις επιστημονικές μελέτες και τις ανακοινώσεις», συμπλήρωσε.

Τι είπε για τα νέα φάρμακα

Για τα νέα φάρμακα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού ανέφερε ότι ήδη έχουν διατεθεί μονοκλωνικά γρήγορα σε πάνω από 50 νόμους της χώρας, τόνισε πως μόλις θεωρηθεί ασφαλής η χορήγηση και άλλων φαρμάκων η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει για την προμήθεια τους.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

Μετά από σχετική ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Έχουμε χρόνο να κάνουμε πολλά που θα έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη ζωή καθεμιάς και καθενός. Προχωράμε με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης της τετραετίας και εκλογές το 2023. Για την κυβέρνηση αυτή την ώρα υπάρχει ο ορίζοντας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου», τόνισε ενώ για το ενδεχόμενο δομικού ανασχηματισμού είπε ότι «αυτά είναι αποκλειστικά προνόμια του πρωθυπουργού».

Πηγή: newsbeast.gr