Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και τις διαφορές που παρουσιάζει η μετάλλαξη Όμικρον από τη μετάλλαξη Delta μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή (10/12) ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Από τα πρώτα δεδομένα φαίνεται, αλλά δεν είναι σίγουρο, ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνο στέλεχος του ιού» είπε στην ΕΡΤ. «Το Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτικό αυτό είναι ανησυχητικό. Πριν από μήνες για το Delta λεγόταν πως είναι ότι φαίνεται να είναι μεταδοτικό αλλά όχι παθογόνο αλλά τελικά βγήκε πως είναι και μεταδοτικό αλλά και παθογόνο» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα «γελοίο» αυτό που ακούγεται το «να τρέξουμε να κολλήσουμε για να τελειώνουμε» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε στο μέλλον στέλεχος του κορονοϊού πιο επικίνδυνο.

«Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι και οι δύο φορές εμβολιασμένοι δεν έχουν αρκετά καλά αντισώματα και χρειάζεται αναμνηστική δόση για να έχουμε κάποιου είδους ισχυρή ανοσία» διευκρίνισε ο Γιώργος Παυλάκης και πρόσθεσε πως όσοι αμελήσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση θα κινδυνεύσουν.

Ποιες μάσκες προστατεύουν από τον κορονοϊό

Ο Γιώργος Παυλάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

«Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πούμε ότι έχουμε το τέλος της επιδημίας και δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ελπίδες μας στη μετάλλαξη Όμικρον για τη λήξη. Ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να χρησιμοποιεί μάσκα τύπου ΚΝ-95» σημείωσε.

«Η μάσκα προφύλαξης πρέπει να είναι καλή. Η Delta και η Όμικρον είναι ανίκητες. Οι μάσκες δεν προστατεύουν στο 100%. Μόνο οι μάσκες ΚΝ-95 προστατεύουν από τον κορονοϊό» πρόσθεσε.

Μάσκα κορονοϊός

Τι είπε για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου

Εστιάζοντας στο ενδεχόμενο και τέταρτης δόσης για ανοσοκατεσταλμένους τόνισε ότι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου χρειάζονται ειδική φροντίδα από τον γιατρό τους.

«Είναι μερικοί άνθρωποι που και πενήντα δόσεις να κάνουν δεν θα αποκτήσουν ανοσία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προστατευθούν με τα μονοκλωνικά αντισώματα, αν μολυνθούν, όσο πιο γρήγορα γίνεται» είπε. «Η ελπίδα είναι ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας και φαρμακευτικές αγωγές, δεν θα εξαλείψουν την επιδημία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που τα έχουν ανάγκη» συμπλήρωσε.

Εμβόλιο για τον κορονοϊό

Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν φέτος

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μη μολυνθεί κανείς και ιδίως κάποιος ανεμβολίαστος. Τα εμβόλια πρέπει να δίνονται μαζί με την τήρηση των μέτρων. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι».

Μιλώντας για την εορταστική περίοδο και τις προσδοκίες του κόσμου για Χριστούγεννα με συγγενείς και φίλους φέτος, ανέφερε πως οι εμβολιασμένοι στα ρεβεγιόν θα πρέπει να μην είναι πολλά άτομα, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τεστ πριν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα άτομα πρέπει να αποτελούν την εορταστική παρέα ο κ. Παυλάκης είπε ότι ο ίδιος δεν θα πήγαινε σε εκδήλωση μεγαλύτερη από είκοσι – τριάντα άτομα, χωρίς να γίνεται testing.

«Αυτό είναι το ιδεατό. Γίνεται με μικρό κόστος. Αν το συγκρίνουμε με το κόστος του να πάει κανείς στο νοσοκομείο ή να σκοτώσει τη γιαγιά του είναι πολύ καλύτερο» υπογράμμισε.

Πηγή: newsbeast.gr