Τη συμφωνία αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3.6 δισεκατομμυρίων ευρώ) που υπέγραψαν την Τετάρτη (29/6) με την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια 105 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού ανακοίνωσαν η Pfizer Inc και η BioNTech.

H παράδοση των δόσεων προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η συμφωνία σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων περιλαμβάνει ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στην παραλλαγή Όμικρον, ενώ αναμένεται η χορήγηση σχετικής άδειας, σύμφωνα με την Pfizer.

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 συμπεριλαμβανομένης και της Pfizer, αναπτύσσουν εμβόλια που στοχεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία κυριάρχησε στη διάδοση των μολύνσεων τον προηγούμενο χειμώνα προκαλώντας μία μαζική αύξηση των περιστατικών.

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

Η μέση τιμή δόσης υπερβαίνει τα 30 δολάρια

Η μέση τιμή δόσης που προβλέπεται στη συμφωνία, υπερβαίνει τα 30 δολάρια (28,71 ευρώ). Πρόκειται για μία αύξηση μεγαλύτερη από τα 19,50 δολάρια (18,66 ευρώ) ανά δόση, που πλήρωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο αρχικό συμβόλαιο της με την Pfizer.

Μερικές από τις δόσεις ενηλίκων που έχουν συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο αυτό θα βρίσκονται σε φιαλίδια μιας δόσης, τα οποία έχουν μεγαλύτερο κόστος μαζικής παραγωγής, αλλά μειώνουν τις απώλειες των δόσεων από φιαλίδια που έχουν ήδη ανοιχτεί για να χρησιμοποιηθούν.

Σύμβουλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ πρότειναν μία αλλαγή στο σχεδιασμό των ενισχυτικών δόσεων κατά της COVID-19 αυτό το φθινόπωρο, ώστε να είναι δυνατή η καταπολέμηση πιο πρόσφατων παραλλαγών του κορονοϊού.

Πηγή: newsbeast.gr