Οι αρχές στην Πορτογαλία εκτιμούν πως οι μολύνσεις με τη ραγδαία διαδιδόμενη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και μπορεί να φθάσουν το 80% όλων των νέων κρουσμάτων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίδο, ο τρέχων επιπολασμός της Όμικρον στη χώρα είναι περίπου 20%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να σημαίνει πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει με την Όμικρον από τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των 69 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

«Μπορεί να είναι 50% την εβδομάδα των Χριστουγέννων και 80% την τελευταία εβδομάδα του έτους», είπε ακόμη η υπουργός.

Η χώρα, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανακοίνωσε 5.800 νέες μολύνσεις την Τετάρτη, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν χρειάστηκε να δώσει την πιο σκληρή μάχη της κατά του ιού, σύμφωνα με το Reuters.

Οι θάνατοι και οι νοσηλείες, ωστόσο, παραμένουν πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα εκείνης της περιόδου, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη εν λόγω παραλλαγή. Γνωρίζουμε ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Delta (…). Ο εκτιμώμενος χρόνος στον οποίο οι μολύνσεις διπλασιάζονται είναι δύο ημέρες», πρόσθεσε η υπουργός.

Η Τεμίδο δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα, αλλά είπε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση και πως οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι αποφασιστικές προκειμένου να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, είπε πως χρειάζεται «μεγαλύτερη χρήση μάσκας, περισσότεροι εμβολιασμοί, περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι».

Η Πορτογαλία απαιτεί ήδη όλοι οι επιβάτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα να επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους αρνητικό τεστ. Επιπλέον, η εξ αποστάσεως εργασία θα καταστεί υποχρεωτική (για ορισμένους κλάδους) και τα σχολεία θα κλείσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr