Δεν αργεί ο καιρός που οι εικόνες με ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και στο λιανεμπόριο θα είναι παρελθόν.

Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει και προς το παρόν όπως είπε και στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μελος της επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης, τρία είναι τα κλειδιά για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη κατάργησης των περιορισμών:

Η πορεία της πανδημίας,

η πίεση στο σύστημα Υγείας και

η επικύρωση των αποφάσεων από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής καθώς αρκετοί καθηγητές διατηρούν επιφυλάξεις, ειδικά για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ με το επικρατέστερο σενάριο, τη Δευτέρα 2 Μαϊου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, και καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι.

Ταυτόχρονα προβλέπεται αν δεν αλλάξει κάτι ως τότε να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό. Και εκεί τα τεστ θα καταργηθούν 31 Αυγούστου, αλλά αυτόι αναμένεται να επαναεξεταστεί τότε, αν έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο οδικός χάρτης προβλέπει μετά τις 2 Μαϊου και ανάλογα με τις συνθήκες να γίνουν προαιρετικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους. Εξαίρεση οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου θα παραμείνουν υποχρεωτικές μέχρι νεωτέρας.

Στην εστίαση και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν μόνο για τους εργαζόμενους τουλάχιστον ως το τέλος Μαϊου. Για τα σούπερ μάρκετ το πιθανότερο είναι να παραμείνουν υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους και σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες να αποφασιστεί τι θα γίνει για τους πελάτες. 

Το καλό σενάριο που ωστόσο συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή λιγότερες πιθανότητες είναι όλα αυτά τα μέτρα να ισχύσουν νωρίτερα από τις 2 Μαϊου, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου. 

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει ο Μάιος με τα λιγότερα δυνατά μέτρα ώστε αυτό να μην αποτελεί τροχοπέδη για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Πηγή: newsbeast.gr