Το κεφάλαιο κορονοϊός φαίνεται πώς βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιταλία, με τις δύο χώρες να καταγράφουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Κίνα κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, που έφθασαν τα 35.183, από τα οποία 3.474 με συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός και 31.709 ασυμπτωματικά, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Συγκριτικά, μία ημέρα νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί 32.943 μολύνσεις – 3.103 με συμπτώματα της Covid-19 και 29.840 ασυμπτωματικές.

Δεν ανακοινώθηκαν νέοι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 5.232 επί συνόλου 304.093 κρουσμάτων με συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών.

Νέα έξαρση στην Ιταλία

Η Ιταλία καταγράφει το τελευταίο διάστημα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού με τον δείκτη μεταδοτικότητας να είναι ξανά μεγαλύτερος της μονάδας (1,0), ανέφερε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Στην εβδομαδιαία έκθεση του ISS αναφέρεται ότι ο βασικός αναπαραγωγικός αριθμός αυξήθηκε στο 1,04 κατά το διάστημα 2-15 Νοεμβρίου, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν στο 0,88. Όταν ο συγκεκριμένος δείκτης είναι μεγαλύτερος της μονάδας υποδηλώνει ότι ο ιός εξαπλώνεται, δηλαδή για κάθε ασθενή που αναρρώνει αντιστοιχεί πάνω από μία νέα μόλυνση.

Στο διάστημα 18-24 Νοεμβρίου καταγράφηκαν στην Ιταλία 388 κρούσματα Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 353 (ανά 100.000 κατοίκους) μια εβδομάδα νωρίτερα.

Την περασμένη Δευτέρα το ίδρυμα GIMBE ανακοίνωσε ότι αυξάνονται εκ νέου οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία – ιδιαίτερα οι εισαγωγές σε ΜΕΘ (+22% σε εβδομαδιαία σύγκριση). Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους επόμενους μήνες, αφού όσο η θερμοκρασία πέφτει και περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργούνται πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Στην Ιταλία έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και άλλες δομές όπου συγκεντρώνονται άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 με επικαιροποιημένα σκευάσματα που προστατεύουν από νέα στελέχη του ιού, αλλά η ανταπόκριση των πολιτών είναι μικρότερη σε σύγκριση με προηγούμενα στάδια του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πηγή: newsbeast.gr