Για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού από τα τέλη του Μαρτίου και έπειτα έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με δεδομένη την αργή, όπως τη χαρακτήρισε αποκλιμάκωση, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να καταγραφούν κάτω από 10.000 ημερήσια κρούσματα.

«Έχουμε ένα υψηλό επίπεδο διασποράς ακόμα και η πτώση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Έχουμε πέσει κατά περίπου 1.000 κρούσματα ανά 7-10 ημέρες. Αν κάνετε την αναλογία για να φτάσουμε στα 9.000 χρειαζόμαστε 6 εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Για τη χρήση μάσκας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής, τόνισε ότι η απόφαση για να μπει τέλος στη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν πρόωρη: «Προς τα εκεί πηγαίνουμε αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν λίγο πρόωρο αυτή τη στιγμή. Σαφώς όμως πηγαίνουμε σε χαλάρωση των μέτρων που δεν χρειάζονται πια».

Σχετικά με το αν πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, με αφορμή τη δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα ότι «είμαστε στο τέλος της επείγουσας φάσης του κορονοϊού», ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε επιφυλακτικός: «Είναι δυναμικό φαινόμενο αυτή η πανδημία, προφανώς μπορεί να μας επιφυλάσσει κι άλλο κύμα. Δεν έχουμε τελειώσει, η πτώση που βλέπετε γίνεται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Για να αφήσουμε πίσω τον ιό πρέπει να εφαρμόσουμε προληπτικές άμυνες. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και να γίνεται απολύμανση του αέρα».

Πηγή: newsbeast.gr