Ανήσυχοι για την πορεία της πανδημίας εμφανίζονται οι επιστήμονες καθώς τα κρούσματα πλησιάζουν επικίνδυνα τις 30.000. Μπορεί οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες να έχουν υποχωρήσει αλλά η Όμικρον 2 είναι εδώ και τα λύματα μαρτυρούν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα είναι τόσο εύκολο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο 24ωρο 7 περιφερειακές ενότητες, οι πέντε εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική, ξεπέρασαν τις 1.000 διαγνώσεις η κάθε μία. Τα περισσότερα κρούσματα είχε η Θεσσαλονίκη που ξεπέρασε τα 2.800. Ακολούθησε το κέντρο της Αθήνας με πάνω από 2.100 και τα βόρεια προάστια της Αθήνας που ξεπέρασαν τα 1.400.

Αυξημένα ήταν τα κρούσματα και στην Κρήτη. Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο ξεπέρασε τις 2.000 νέες διαγνώσεις, φθάνοντας συνολικά στις 2.248.

Στο τραπέζι η μείωση των self test στα σχολεία

Σήμερα (16/3), θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να διερευνήσει αν μπορεί να εισηγηθεί την μείωση των υποχρεωτικών self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Για την κατάργηση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους δεν γίνεται λόγος καθώς ο χειμώνας δεν δείχνει να υποχωρεί.

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών και θεωρείται βέβαιο ότι θα εκτοπίσει την Όμικρον. Η Όμικρον 2 δεν θεωρείται ικανή μεν να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον αλλά μπορεί να παρατείνει το υφιστάμενο καθώς αν και δεν θεωρείται πιο επικίνδυνη, είναι 50% πιο μεταδοτική.

Αυτό που σημειώνουν εμφατικά είναι ότι τώρα που έχουν χαλαρώσει αρκετά τα μέτρα δεν είναι απίθανο να διεισδύσει σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων καθώς πολλοί από τους εργαζόμενους μπορεί να είναι εμβολιασμένοι αλλά να είναι ασυμπτωματικοί.

Η ανησυχία εντείνεται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέσα σε διάστημα 20 ημερών ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μαζικής φυγής το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να σώσει την ζωή του είναι τα μέτρα προστασίας.

Πηγή: newsbeast.gr