Ανησυχία προκαλεί η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τρίτη (5/7) 25.556 νέα κρούσματα, με 5.022 επαναλοιμώξεις, ενώ οι νέοι θάνατοι στην Ελλάδα έφτασαν στους 19. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης πάντως υπολογίζει σε περισσότερα από 50.000 ημερησίως τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας.

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται» τόνισε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ. «Νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως», πρόσθεσε.

Όσο για την κορύφωση στον αριθμών τον λοιμώξεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως». Εξήγησε δε ότι η κορύφωση θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.

Για τη χορήγηση 4η δόσης επανέλαβε ότι είναι ισχυρή η σύσταση για τους άνω των 60, ενώ για άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους γιατί εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, εξέφρασε την αντίθεσή του απαντώντας το εξής: «Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δε νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους».

Σημειώνεται πως ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές για επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας. Ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε χθες: «Ποτέ δεν είπαμε ότι η μάσκα καταργείται. Υπάρχει μία παρεξήγηση. Το πρόστιμο καταργήθηκε. Μετά από 2,5 χρόνια θέλαμε να πιστεύουμε ότι μία επιστημονική συμβουλή μπορεί να ακολουθείται από τους ανθρώπους για το όφελός τους χωρίς να πρέπει να υπάρχει επιβολή προστίμου».

«Αυτό επιχειρήθηκε τη στιγμή που είχαμε την καλύτερη εικόνα της πανδημίας. Με διαφορά ενός μήνα διαπιστώνουμε ότι η μάσκα δεν χρησιμοποιείται όπως θα έπρεπε και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αυτή τη διαφορά» τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και εξήγησε πως δεν μπορεί να καταλάβει τους ανθρώπους που μπαίνουν σε ένα γεμάτο για παράδειγμα αεροπλάνο και δεν φορούν μάσκα.

Πηγή: newsbeast.gr