Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα και το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων κατά του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ειδικότερα, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών για το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων για τον κορονοϊό, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η επιτροπή θα αναλύσει τα δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της, ωστόσο όπως είπε, «δεν αποφασίζει η επιτροπή αλλά ο ιός και η επιδημιολογία του»

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα στον Ant1 ότι κανείς δεν θέλει περιοριστικά μέτρα αν αυτά δεν χρειάζονται και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση των μέτρων. Τόνισε ακόμα ότι η πανδημία θα τελειώσει όταν ανοσοποιηθεί όλος ο πληθυσμός και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να πάμε σε αυτή την κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θα φτάσουμε στην συλλογική ανοσία μόνο με την νόσηση και τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το εμβόλιο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό νεκρών από τον κορονοϊό, ανέφερε ότι το 85% των θανάτων αφορά σε ανεμβολίαστους και το 15% εμβολιασμένους. Τόνισε ότι υπάρχει μια συζήτηση για τις επαναλαμβανόμενες δόσεις του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μειώνουν τα αντισώματα στον οργανισμό. Ανέφερε ακόμα ότι κυρίως εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα έχουμε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Πηγή: newsbeast.gr