Πολλοί είναι οι ασθενείς που κόλλησαν κορονοϊό και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από αυτόν, με τις επιπτώσεις του long COVID να αποτελεί πρόβλημα για το σύστημα της δημόσιας υγείας. Μερικά τέτοια συμπτώματα είναι η απώλεια της όσφρησης, η δύσπνοια, η κόπωση, ο πόνος στο στήθος, ο πυρετός και το πρήξιμο των άκρων.

Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Αλίκη Αθανασίου, ασθενής long COVID για τα συμπτώματα που αντιμετώπισε και πώς διαχειρίστηκε την κατάσταση.

«Αρχικά δεν τα αναγνώρισα τα συμπτώματα. Είχα έντονα το αίσθημα της κόπωσης και φρικτούς πόνους. Έχοντας περάσει δύο μήνες από τη νόσηση μου και δεν ανάρρωνα, απευθύνθηκα στους γιατρούς μου και διαπιστώσαμε ότι έχω μακροχρόνια νόσηση. Είμαι στον 8ο μήνα από τότε που νόσησα και πια μπορώ να πω ότι είμαι καλύτερα, έχω δει μεγάλη βελτίωση» ανέφερε η κ. Αθανασίου.

«Πήγα σε ψυχολόγο, δεν το μετάνιωσα»

Η κ. Αθανασίου μίλησε για την ψυχολογική διάσταση της νόσησης. «Είχα χάσει το χαμογέλο μου και την διάθεση μου να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Επειδή εργαζόμουν από το σπίτι είχα ιδρυματοποιηθεί. Δεν είχα καμία διάθεση να βγω από το σπίτι. Έτσι αποφάσισα να πάω να με δει ένας ψυχολόγος και δεν το μετάνιωσα» είπε.

Και συνέχισε: «Συμμετείχα στο πρόγραμμα “Πνοή”. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό και με βοήθησε στο αίσθημα της ανημπόριας που αισθανόμουν. Κι αυτό γιατί, εκτός από τις αναπνευστικές ασκήσεις, στο πρόγραμμα συναντάς κι άλλους ανθρώπους σαν εσένα. Είναι μία κοινότητα ανθρώπων που καταλαβαίνουν ακριβώς τι νιώθεις».

Πηγή: newsbeast.gr