Θα είναι άραγε η Αυστρία ένα ακόμα κράτος-μέλος της ΕΕ, όπου οι πολίτες θα έχουν δώσει στην Ακροδεξιά το μεγαλύτερο ποσοστό και θα την έχουν αναδείξει σε ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη; Οι εκλογές που διεξάγονται στη χώρα των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων περίπου 6,3 εκατομμύρια έχουν δικαίωμα ψήφου, θα αποκαλύψουν την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Το βράδυ της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου, θα γνωρίζουμε τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα έχει διαμορφώσει η εκλογική ετυμηγορία. Παράλληλα, σε λίγες μέρες θα φανεί αν το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ θα μπορέσει να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.
Η πιθανότητα ο Κικλ να αναλάβει τη θέση του καγκελαρίου φαίνεται μικρή, καθώς σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν μαζί του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους και είναι δημοφιλής, έχει δηλώσει ότι θα αρνούνταν να τον ορκίσει. Οι θέσεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει ο 55χρονος πολιτικός, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας του FPÖ με τους Χριστιανοδημοκράτες, εκθέτουν την κόκκινη γραμμή που έχει χαραχθεί.
Καθίσταται επίσης απαραίτητο να θυμίσουμε ότι ο Κικλ υπηρέτησε ως λογογράφος του Γεργκ Χάιντερ, ηγέτη του FPÖ, και έχει προχωρήσει σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις στο παρελθόν. Μάλιστα, στις τοπικές εκλογές του 2010 είχε χρησιμοποιήσει το προκλητικό σύνθημα: «Ζήτω το βιεννέζικο αίμα – το πολύ ξένο αίμα δεν είναι καλό για κανέναν».
Ενδεικτικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες σχηματισμού ενός «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο ÖVP και στους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) είναι αυξημένες. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να συμμετάσχει και ένα τρίτο κόμμα, όπως οι Πράσινοι ή το NEOS, που κερδίζουν κοντά στο 10% των ψήφων. Παράλληλα, έγκυροι αναλυτές κάνουν λόγο και για το ενδεχόμενο της εφαρμογής ενός ολλανδικού μοντέλου, όπου ο Κικλ θα παραμείνει εκτός κυβέρνησης, αν και οι συνομιλίες για πιθανά συμβιβαστικά σχήματα θα είναι κρίσιμης σημασίας.
Η Αυστρία έχει δείξει ιστορική ανθεκτικότητα στην Ακροδεξιά, καθώς ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που της επιτράπηκε να εισέλθει στην κυβέρνηση, εκ των προτέρων δημιούργησε σάλο στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Κικλ έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά την πολιτική σκηνή από το σκάνδαλο «Ιμπιθα-γκέιτ», το οποίο είχε προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στο FPÖ και είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι πρώτοι δύο ηγέτες του FPÖ ύστερα από την ίδρυσή του το 1956 ήσαν αξιωματικοί των SS, σχετίζοντας την ιστορία του κόμματος με σκοτεινές περιόδους στο παρελθόν.
Πηγή: tanea.gr