Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας για μια «διπλωματική διευθέτηση» της κρίσης που εκτυλίσσεται μεταξύ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ, ζητώντας ταυτόχρονα άμεση κατάπαυση του πυρός. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα εμπλεκόμενα μέρη οφείλουν να σεβαστούν τα προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τον Λίβανο και τη Γάζα.
Η κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, από τις 8 Οκτωβρίου 2023, είναι εξαιρετικά ανησυχητική και ενδέχεται να προκαλέσει ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτή η εξέλιξη δεν συνάδει με τα συμφέροντα κανενός, ούτε του ισραηλινού ούτε του λιβανέζικου λαού. Είναι επείγον να υπάρξει μια διπλωματική λύση, ώστε οι πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ζητούν μια άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, προκειμένου να παρασχεθεί χώρος για τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καλούν όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων Ισραήλ και Λιβάνου, να υποστηρίξουν αυτή την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσφέροντας μια πραγματική ευκαιρία για να βρεθεί μια ειρηνική λύση.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφότου το Ισραήλ ανέφερε ότι πραγματοποίησε μια «ακριβή» αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, στοχεύοντας σε ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στα βόρεια της χώρας, προετοιμάζοντας μια ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στο Λίβανο. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ, με ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους.
Βασικό είναι να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 600 άνθρωποι στο Λίβανο από τις σφοδρές ισραηλινές αεροσκαφές. Η αστάθεια της περιοχής απαιτεί άμεσες και εποικοδομητικές διπλωματικές κινήσεις για την αποτροπή μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης.
Πηγή: tanea.gr