Αποκαλυπτική ερευνητική έρευνα του BBC φέρνει στο φως την οργανωμένη λειτουργία των δικτύων μεταναστών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους διακινητές, η συνολική τιμή για το «πακέτο» διακίνησης ανέρχεται στις 15.000 €, περιλαμβάνοντας μια φουσκωτή λέμβο, εξωλέμβιο κινητήρα και 60 σωσίβια, για τη διέλευση της Μάγχης.
Η Γερμανία έχει καταστεί κεντρικό σημείο για την αποθήκευση σκαφών και κινητήρων που χρησιμοποιούνται στη μεταφορά των μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που επιβεβαίωσε η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας στο BBC. Στα κρυφά βίντεο που καταγράφηκαν, οι διακινητές αποκάλυψαν ότι διατηρούν βάρκες σε μυστικές τοποθεσίες, αποφεύγοντας τη γερμανική αστυνομία.
Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται η πιο θανατηφόρα από όλες τις διελεύσεις μέσω του Καναλιού της Μάγχης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Πάνω από 28.000 άτομα έχουν επιχειρήσει το επικίνδυνο ταξίδι.
Ο ρεπόρτερ, φορώντας μυστική κάμερα και υποκρινόμενος τον μετανάστη από τη Μέση Ανατολή, πλησιάζει έναν άντρα με τον οποίο είχε επικοινωνήσει μέσω WhatsApp, τον γνωστό ως Αμπού Σαχάρ. Ο Σαχάρ του έχει αποστείλει ένα βίντεο με μια λέμβο, η οποία είναι διαθέσιμη και φυλάσσεται σε αποθήκη στην περιοχή του Έσσεν. Καθώς ενημερώνει για τον κίνδυνο της επίσκεψης στην αποθήκη, αναφέρεται στην «ασφάλεια» και τη «λογιστική» της περιοχής, που απέχει μόλις τέσσερις έως πέντε ώρες οδικώς από το Καλαί.
Τα περισσότερα σκάφη έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, στάλθηκαν στην Τουρκία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη. Η πληρωμή γίνεται μέσω του Hawala, μιας μεθόδου που παρακάμπτει τις επίσημες τραπεζικές διαδικασίες και βασίζεται σε δίκτυο πρακτόρων για την παράδοση μετρητών.
«Έχουμε δυνατότητα να μεταφέρουμε εξοπλισμό στο Καλαί μέσα σε τρεις, τέσσερις ώρες», δηλώνουν οι λαθρέμποροι, αισθανόμενοι αρκετά τολμηροί κατά τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων. Τέλος, ο δημοσιογράφος λαμβάνει ένα όνομα λογαριασμού στο WhatsApp και φωνητικά μηνύματα στα αραβικά.
Πηγή: tanea.gr