Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Γαλλία μετά τη δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας Φιλιπίν, η οποία βρέθηκε θαμμένη στο Δάσος της Βουλώνης. Εντοπίστηκε το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, μετά από έρευνα που ξεκίνησε από την αναφορά εξαφάνισής της που κατέθεσε η αδελφή της την προηγούμενη ημέρα το βράδυ. Η τελευταία φορά που την είδαν ήταν στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά το μεσημεριανό γεύμα της κοντά στο Bois de Boulogne. Σκοπεύε να επισκεφτεί τους γονείς της.
Στην υπόθεση συνελήφθη στην Ελβετία ένας 22χρονος Μαροκινός, ο οποίος είχε το καθεστώς OQTF, δηλαδή είχε υποχρέωση να εγκαταλείψει τη Γαλλία. Ο ύποπτος είχε εκτίσει ποινή για βιασμό το 2019 ως ανήλικος και εμφανίστηκε ως καταζητούμενος πριν από την εξαφάνιση της Φιλιπίν, λόγω της μη τήρησης υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.
Η δολοφονία έχει προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση και πολιτικές αντιδράσεις, με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό να εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να ζητήσει πιο σκληρές πολιτικές σε θέματα μετανάστευσης και δημόσιας ασφάλειας. Ο επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, τόνισε την ανάγκη άμεσων δράσεων, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες είναι οργισμένοι και απαιτούν αποτελέσματα από την κυβέρνηση.
Σήμερα το πρωί, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπρινό Ρετογιό, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πιέσει για αλλαγές στη νομοθεσία αν απαιτείται. Ο ίδιος έχει προϊδεάσει για την εισαγωγή σκληρότερων μέτρων που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Μέλη της κυβέρνησης έχουν αναγνωρίσει ότι το ποσοστό εφαρμογής των μέτρων απέλασης στην Γαλλία είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ανησυχεί τις αρχές.
Ωστόσο, κάποια πολιτική παράταξη όπως οι Πράσινοι προειδοποίησε ότι η ακροδεξιά αξιοποιεί την τραγωδία αυτή για να διασπείρει μίσος και ρατσισμό. Η καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, Marie-Laure Basilien-Gainche, επεσήμανε ότι πολλά μέτρα απέλασης που αποφασίζονται είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν.
Πηγή: tanea.gr