Δραματικές Συνέπειες της Σύγκρουσης στον Λίβανο και η Ανθρωπιστική Κρίση

Δραματικές Συνέπειες της Σύγκρουσης στον Λίβανο και η Ανθρωπιστική Κρίση

Ο Λίβανος βιώνει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις περιλαμβάνουν πλέον και χερσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA) σε συνεργασία με τη UNICEF, η 23η Σεπτεμβρίου είναι μία από τις πιο καταστροφικές ημέρες στην ιστορία του 21ου αιώνα, με 569 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 1.850 να τραυματίζονται, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες.

Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, καθώς το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Λιβάνου πλησιάζει την κατάρρευση. Τα νοσοκομεία είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν εκτοπιστεί, δημιουργώντας μια σοβαρή κρίση με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.

Περισσότερα από 23.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, όπου οι δείκτες φτώχειας αναμένονται να εκτοξευτούν, φθάνοντας το 94% στην επαρχία Nabatiyeh και το 87% στην επαρχία του Νότιου Λιβάνου. «Αυτή η σύγκρουση έχει καταστρέψει όχι μόνο τις υποδομές αλλά και τον κοινωνικό ιστό», αναφέρει η Rola Dashti, Εκτελεστική Γραμματέας της ESCWA.

Η οικονομία του Λιβάνου πλήττεται επίσης σφοδρά, καθώς σημαντικοί τομείς όπως ο τουρισμός αντιμετωπίζουν πιέσεις που ενδέχεται να φτάσουν τις απώλειες άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η έκθεση επισημαίνει ότι η σκόπιμη στοχοποίηση γεωργικών πόρων απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές, εμποδίζοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Η κατάσταση για τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου είναι κρίσιμη, καθώς η κυβέρνηση δίνει μάχη εν μέσω της διαρκούς σύγκρουσης, της έλλειψης δημόσιων πόρων και της χαμηλής διεθνούς υποστήριξης. Οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί σταματούν πολλές από τις προσπάθειές τους και ζητούν άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή της περαιτέρω καταστροφής.

Ο ΟΗΕ ζητά μια συντονισμένη περιφερειακή προσέγγιση για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση του Λιβάνου, επισημαίνοντας τη σημασία της διεθνούς υποστήριξης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας στις κατεστραμμένες περιοχές. Καθώς η κατάσταση χειροτερεύει, οι απαιτήσεις για ταχεία και αποφασιστική παρέμβαση από τη διεθνή κοινότητα είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.

Πηγή: tanea.gr

More From Author

Νεκρός 29χρονος σε αστυνομικό τμήμα με σφραγίδα ανείπωτης τραγωδίας

Νεκρός 29χρονος σε αστυνομικό τμήμα με σφραγίδα ανείπωτης τραγωδίας

Εγκαίνια της Πρώτης Πράσινης Μονάδας Παραγωγής Διογκωμένης Πολυστερίνης στην Ελλάδα από την ISOMAT

Εγκαίνια της Πρώτης Πράσινης Μονάδας Παραγωγής Διογκωμένης Πολυστερίνης στην Ελλάδα από την ISOMAT