Η NASA βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης σχεδίου ετοιμότητας για την ασφαλή απομάκρυνση των αστροναυτών από τον γερασμένο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρή διαρροή αέρα. Σύμφωνα με αναφορές του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή της NASA, έχουν αναγνωριστεί τέσσερις σοβαρές ρωγμές, καθώς και 50 «ζητήματα ανησυχίας». Οι ρωγμές έχουν εντοπιστεί σε μια ρωσική υπομονάδα του ISS, κοντά στην αεροστεγή θυρίδα που συνδέει τα ρωσικά σκάφη ανεφοδιασμού.
Δεδομένων των ανησυχητικών συνθηκών, η NASA έχει συστήσει στους Ρώσους να ελαχιστοποιούν το χρόνο που η θυρίδα παραμένει ανοιχτή. Συστήθηκε ένας συμβιβασμός όπου η θυρίδα θα παραμένει κλειστή κατά τις μισές ώρες της ημέρας. Επίσης, οι αστροναύτες του ISS μετακινούνται στο αμερικανικό τμήμα του σταθμού κατά τη διάρκεια των εργασιών στην ρωσική υπομονάδα, προκειμένου να είναι πιο κοντά στο σκάφος διαφυγής.
Σε σύγκριση με το παρελθόν, ο ρυθμός διαρροής φαίνεται να έχει μειωθεί μετά από μπαλώματα που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παράλληλα, η NASA έχει συνάψει συνεργασία με τη SpaceX για την εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προκειμένου οι αμερικανοί αστροναύτες να μπορούν να επιστρέψουν στη Γη, επιλέγοντας σκάφη Dragon, αν παραστεί ανάγκη, αντί των ρωσικών Soyuz.
Αναφορικά με τα 50 «ζητήματα ανησυχίας», εκπρόσωποι της NASA έχουν επισημάνει ότι πολλά από αυτά μπορεί να είναι μη επικίνδυνες ατέλειες, όπως γρατσουνιές, και έχουν τοποθετηθεί σφραγιστικά υλικά από τη Roscosmos για την αντιμετώπισή τους. Ο ISS, ο οποίος έχει πλέον συμπληρώσει 25 χρόνια σε τροχιά, έχει υπερβεί την ονομαστική διάρκειά του κατά δέκα χρόνια, με πολλές εξαρτήσεις του να λειτουργούν επίσης πέρα από την αναμενόμενη διάρκειά τους.
Η προγραμματισμένη καταστροφή του ISS έχει οριστεί για το 2031, και πρόσφατα η SpaceX εξασφάλισε συμβόλαιο ύψους 843 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη του σκάφους που θα συμβάλει στην πτώση του σταθμού στην ατμόσφαιρα. Η NASA, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες όπως η Airbus και η Blue Origin, εξετάζει την ανάπτυξη εμπορικών διαστημικών σταθμών για μετά το 2030, προκειμένου να διατηρηθεί η διαστημική παρουσία των ΗΠΑ και να αντιμετωπιστεί ο διαστημικός σταθμός της Κίνας.
Η κατάσταση του ISS θεωρείται «μείζονα κίνδυνος ασφάλειας», και η NASA συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των αστροναυτών του.
Πηγή: tanea.gr