Κάποτε, στις ΗΠΑ, η αποκάλυψη μιας ερωτικής παράνομης σχέσης ενός πολιτικού μπορούσε να σημάνει το τέλος της καριέρας του στο Κογκρέσο ή στον Λευκό Οίκο. Σήμερα, ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η κοινωνία έχει χάσει την αίσθηση της ντροπής μπροστά σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Πολιτικοί με γνωστές ερωτικές περιπέτειες, όπως η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την κοινή γνώμη όπως παλαιότερα. Ο Tramp, χωρίς να καταφέρει να κλονίσει την υποστήριξη που απολαμβάνει, είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα.
Η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων φαίνεται να καθοδηγείται πλέον από το βαθμό αντιπάθειας προς τους αντιπάλους τους παρά από την ακεραιότητα των υποψηφίων. Μελέτη της Washington Post για 38 σεξουαλικά σκάνδαλα από το 1974 έως το 2024 έδειξε ότι μόλις το 39% των αξιωματούχων που ελέγχθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση ή πορνεία επανεξελέγησαν, ενώ οι υπόλοιποι δεν επιχείρησαν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα ή παραιτήθηκαν.
Ο Τζέι Βαν Μπέιβελ, καθηγητής νευρωνικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζει ότι η διστακτικότητα του κοινού να εμπιστευτεί θεσμούς και πηγές ΜΜΕ έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που συνδέεται με την αυξανόμενη πολιτική πόλωση. Πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ αμφισβητούν τις κατηγορίες εναντίον του και τη νομιμότητα της πληροφορίας που προέρχεται από τα ΜΜΕ.
Η δρ. Άλισον Ντάγκνες, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Shippensburg, τονίζει ότι οι πολιτικοί μαθαίνουν να μην ντρέπονται και συχνά δεν ζητούν συγγνώμη, επιτρέποντας έτσι σε λεπτομέρειες σκανδάλων να γίνονται απλώς φήμες. Ορισμένα σκάνδαλα που περιλαμβάνουν δημόσιες δαπάνες ή διαφθορά προσεγγίζουν την ευαισθησία των ψηφοφόρων αναφορικά με την ηθική των πολιτικών.
Η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά, με πολιτικούς να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράζουν ακραίες απόψεις και να προβαίνουν σε επιθετικές δηλώσεις χωρίς τις συνέπειες που θα είχαν στο παρελθόν. Τονίζεται ότι η πολιτική ηθική υποχωρεί, με τη γενικότερη αποδοχή ακραίας συμπεριφοράς, και οι λεπτές γραμμές ανάμεσα στο σωστό και το λάθος συνεχίζουν να θολώνουν.
Πηγή: tanea.gr