Ελάχιστες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι ανησυχίες γύρω από τη διαδικασία και το αναμενόμενο αποτέλεσμα εντείνονται λόγω της εμφάνισης πολιτικών deepfakes. Αυτές οι ψευδείς σάτιρες, που δημιουργούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ενδέχεται να παραπλανήσουν το εκλογικό σώμα και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του εκλογικού συστήματος.
Στην Καλιφόρνια, ο συντηρητικός YouTuber Κρίστοφερ Κολς, γνωστός ως “Mr Reagan”, αντιμετώπισε νομικές ενέργειες για ένα βίντεο που παρίστανε την υποψήφιο Κάμαλα Χάρις, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να μιμηθεί τη φωνή της. Το βίντεο, το οποίο έγινε viral, είχε πάνω από 100 εκατομμύρια προβολές. Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ εξέφρασε την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες χειραγωγήσεις πρέπει να θεωρούνται παράνομες.
Η νομοθεσία της Καλιφόρνια επιτρέπει στους αποδέκτες πολιτικών deepfakes να κινηθούν νομικά, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς είναι πρωτοποριακό. Η Ιλάνα Μπέλερ, στέλεχος της Public Citizen, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος νόμος που να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία μεταξύ νομικών για το κατά πόσον η σχετική νομοθεσία είναι συνταγματική. Ο περιφερειακός δικαστής Τζον Μέντεζ, για παράδειγμα, τόνισε ότι οι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου πρέπει να εκτιμούνται προσεκτικά και ότι οι υπερβολικοί περιορισμοί μπορεί να нарушούν την Πρώτη Τροπολογία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νόμος της Καλιφόρνια προβλέπει εξαίρεση για το χιούμορ που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτώντας ορατή δήλωση αποποίησης ευθύνης για το περιεχόμενο που δημιουργείται με σκοπό τη σάτιρα ή την παρωδία. Παρ’ όλα αυτά, οι νομικοί εκφράζουν την άποψη ότι οι καταστάσεις γύρω από τα deepfakes ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις στο μέλλον.
Ο νόμος της Καλιφόρνια καθώς και άλλες παρόμοιες ρυθμίσεις αναμένονται να αντιμετωπίσουν σοβαρές νομικές αντιπαραθέσεις, καθώς τα δικαστήρια είναι γενικά διστακτικά όσον αφορά τους περιορισμούς στον πολιτικό λόγο. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2012 για την ψευδή ομιλία, η οποία προστατεύεται εκτός από περιπτώσεις απάτης και δυσφήμισης, οι δημόσιες προσωπικότητες έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε άλλες νομικές οδούς, όπως η αγωγή ιδιωτικής ζωής ή πνευματικών δικαιωμάτων.
Η κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ, καθώς παραδείγματα deepfakes που υπονομεύουν εκλογές έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία και το Μπαγκλαντές. Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύει σοβαρούς κινδύνους για την πολιτική σφαίρα και οι ανησυχίες γύρω από την επιρροή της στον εκλογικό λόγο εντείνονται.
Πηγή: tanea.gr