Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η συνέπεια στη διεθνή πολιτική απαιτεί σταματήσει η προμήθεια όπλων ενώ ταυτόχρονα καλούνται όλοι για κατάπαυση του πυρός. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, δηλώνοντας ότι η Γαλλία δεν παραδίδει στρατιωτικό υλικό, ασκώντας έμμεση κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Μακρόν επισήμανε: «Αυτοί που παραδίδουν όπλα δεν μπορούν καθημερινά να καλούν για κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα να συνεχίζουν τις προμήθειες».
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη μετά την αιματηρή επίθεση του κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε σοκ και οδήγησε σε έντονες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Η επέτειος της επίθεσης πλησιάζει και η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ανησυχώντας για πιθανές νέες επιθέσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέτεινε ότι οι πολιτισμένες χώρες θα πρέπει να στηρίζουν το Ισραήλ, καθώς «μάχεται εναντίον δυνάμεων της βαρβαρότητας υπό την ηγεσία του Ιράν». Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του προς τον Μακρόν και άλλους δυτικούς ηγέτες, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι «ντροπή» οι ηγέτες αυτοί να μετρούν για επιβολή εμπάργκο όπλων.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 41.825 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων. Παράλληλα, οι επιθέσεις της Χαμάς είχαν ως αποτέλεσμα 1.205 θύματα, ενώ 97 όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία.
Η Γαλλία, ωστόσο, προσπαθεί να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ, ανακοινώνοντας ότι έχει κινητοποιήσει στρατιωτικά μέσα με στόχο την αναχαίτιση επιθέσεων. Ο Μακρόν προγραμμάτισε επίσης να υποδεχθεί στο Ελιζέ τις οικογένειες γαλλοϊσραηλινών ομήρων, δείχνοντας την ανησυχία της Γαλλίας για την κατάσταση.
Στις δηλώσεις του, ο Μακρόν επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για τις στρατιωτικές αποφάσεις του Νετανιάχου, ζητώντας του να ακολουθήσει προσέγγιση που θα αποφεύγει περαιτέρω κλιμάκωση.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία, καθώς η κατάσταση είναι σε πλήρη αβεβαιότητα, με τον φόβο μιας περιφερειακής ανάφλεξης. Πηγή: tanea.gr