Η Ιταλία Επαναφέρει την Πολιτική Βαθμολογίας για τη Συμπεριφορά στους Μαθητές

Η Ιταλία Επαναφέρει την Πολιτική Βαθμολογίας για τη Συμπεριφορά στους Μαθητές

Η Ιταλία έχει επανενεργοποιήσει ένα μέτρο το οποίο απευθύνεται στους μαθητές με προβληματική συμπεριφορά, καθώς οι ανησυχίες για επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών αυξάνονται συνεχώς. Το νέο αυτό μέτρο, που ονομάζεται «βαθμοί για τη συμπεριφορά», προέρχεται από μια πολιτική που υιοθετήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι το 1924. Το μέτρο υιοθετήθηκε ως μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, παρέχοντας τη δυνατότητα στα σχολεία να αποβάλλουν μαθητές με βάση αποκλειστικά τη συμπεριφορά τους.

Οι μαθητές που θα βαθμολογηθούν με πέντε ή λιγότερους από 10 βαθμούς στη συμπεριφορά τους θα αποτυγχάνουν στη σχολική χρονιά και πιθανόν να χρειαστεί να επαναλάβουν την τάξη, ανεξάρτητα από τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Ειδικότερα, οι μαθητές του Λυκείου που θα έχουν συγκεντρώσει μόνον έξι βαθμούς στη συμπεριφορά, θα είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε τεστ πολιτικής αγωγής. Οι βαθμοί αυτοί θα επηρεάσουν αρνητικά και την συμμετοχή τους στις σημαντικές απολυτήριες εξετάσεις «maturità».

Ο υπουργός Παιδείας, Giuseppe Valditara, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση αποκαθιστά την ατομική ευθύνη και προάγει τον σεβασμό στα σχολεία. Από την πλευρά της, η Μελόνι έχει δηλώσει ότι το εν λόγω μέτρο θα «επιστρέψει τον σεβασμό» στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για περιπτώσεις επιθετικής ή βίαιης συμπεριφοράς κατά των εκπαιδευτικών, έχουν θεσπιστεί πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ. Η ORG ανησυχεί και το μέτρο αυτό έχει επίσης την υποστήριξη της ANP, της ένωσης διευθυντών σχολείων στην Ιταλία, δεδομένης της αύξησης κατά 110% των επιθετικών επεισοδίων εναντίον καθηγητών από την αρχή του έτους.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του παλαιότερου μέτρου, πολλά διδακτικά περιστατικά είχαν ως θύματα εκπαιδευτικούς, ακόμα και από γονείς μαθητών. Οι μαθητές συχνά εκδηλώνουν απροθυμία να συμμορφωθούν με κανόνες, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ο πρόεδρος του ANP, Antonello Giannelli, χαρακτήρισε την εισαγωγή του μέτρου ως «βήμα προς τα εμπρός», λέγοντας ότι οι μαθητές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Αντίθετα, ο Tommaso Martelli, εκπρόσωπος μιας εθνικής φοιτητικής ένωσης, τόνισε ότι οι νέοι κανόνες ενισχύουν μια αυταρχική προσέγγιση στα σχολεία, προειδοποιώντας πως η πιθανότητα αποτυχίας για παραβιάσεις των κανόνων θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ένα επιπλέον κατασταλτικό εργαλείο.

Η δέσμη μέτρων, που είχε προηγουμένως εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε και από την Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ και 97 κατά. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό μέτρο της εποχής του Μουσολίνι είχε καταργηθεί το 2000 μετά από διαμαρτυρίες μαθητών, αφού παρέμεινε σε ισχύ έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος, Anna Ascani, δήλωσε ότι αυτός ο νέος κανόνας προμηνύει μια επιστροφή σε μια εποχή που προτιμήσαμε να ξεχάσουμε.

Πηγή: tanea.gr

More From Author

«Αγωνία και Καταγγελίες Μητέρας Θύματος για την Τραγωδία στα Τέμπη»

«Αγωνία και Καταγγελίες Μητέρας Θύματος για την Τραγωδία στα Τέμπη»

Η δημοσκοπική μάχη του ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι για την προεδρία του

Η δημοσκοπική μάχη του ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι για την προεδρία του