Η 76χρονη Maria Elena Cárdenas διαμένει σε ένα δημοτικό καταφύγιο στην οδό Amargura, στην παλιά αποικιακή πόλη της Αβάνας στην Κούβα. Το σπίτι της κατέρρευσε, φαινόμενο συνηθισμένο σε φτωχότερες περιοχές της πόλης. Εξαιτίας των πρόσφατων διακοπών ρεύματος, η Μαρία έχει αναγκαστεί να μαγειρεύει με ξύλα που βρήκε στους δρόμους. «Ξέρετε, εμείς οι Κουβανοί τα καταφέρνουμε όσο καλύτερα μπορούμε», δήλωσε σε συνέντευξή της στον Guardian.
Αυτές οι διακοπές ρεύματος είναι αποτέλεσμα μιας κρίσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν δόθηκε εντολή στους μη απαραίτητους κρατικούς υπαλλήλους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Παρά την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, το σύστημα ηλεκτροδότησης κατέρρευσε, οδηγώντας σε μπλακ άουτ. Πλέον, το νησί βιώνει διακοπές ρεύματος που φτάνουν έως και τις 20 ώρες την ημέρα.
Η κυβέρνηση της Κούβας αναγνωρίζει την κακή κατάσταση του ενεργειακού της συστήματος, και κομβικό ρόλο έχει διαδραματίσει το 62χρονο εμπορικό εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Miguel Díaz-Canel συνέδεσε τη “δύσκολη” κατάσταση του κράτους με την έλλειψη καυσίμων και άλλων αναγκαίων πόρων εξαιτίας αυτού του εμπάργκο.
Ο Antonio Guiteras, ένας από τους κυριότερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει κλείσει, οδηγώντας σε περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος. Στην προσπάθεια επαναφοράς του, αναφέρεται ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί πολύ ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι η αδυναμία παραγωγής ενέργειας επιδρά άμεσα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η κρίση έχει προκαλέσει κατάθλιψη και φόβο για το μέλλον, όπως αναφέρει ο Julio César Rodríguez. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πιέζει τον αναδυόμενο ιδιωτικό τομέα να πληρώνει περισσότερο για την ενέργεια, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινές δυσκολίες στην πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναγνωρίσει πολλές περιπτώσεις εκφοβισμού δημοσιογράφων και πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν.
Η έλλειψη προμηθειών από συμμαχικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα, και οι αποτυχίες στις εγχώριες υποδομές, επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο συγκλονιστικός αριθμός των 600.000 ανθρώπων που στερούνται επαρκούς τρεχούμενου νερού είναι ενδεικτικός της κατάστασης. Σε αυτό το κλίμα, οι κάτοικοι δεν μπορούν παρά να αναπολούν παλαιότερες εποχές, ενώ ορισμένοι εκφράζουν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα αν η κατάσταση δεν αλλάξει.
Η συνολική εικόνα που προκύπτει είναι μια χώρα που προσπαθεί να επιβιώσει σε κυριολεκτικά σκοτεινές ώρες, με κίνδυνο μια ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση. Πηγή: tanea.gr