Η Πράσινη Σαχάρα και οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Η Πράσινη Σαχάρα και οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Η Σαχάρα, η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, βρίσκεται στη Δυτική Αφρική. Υπαρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η βλάστηση της Σαχάρας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή. Αν και οι έρημοι είναι γνωστοί για το ξηρό τους κλίμα και τη χαμηλή βλάστηση, πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή αρχίζει να αλλάζει.

Η περίοδος που καλύπτει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο είναι κρίσιμη για τη βροχόπτωση βόρεια του Ισημερινού στην Αφρική, καθώς αυξάνονται οι βροχόπτωση λόγω των μουσώνων. Αυτές οι βροχοπτώσεις προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του τροπικού αέρα κοντά στον Ισημερινό με τον ζεστό, ξηρό αέρα που έρχεται από το βορρά, δημιουργώντας τη Ζώνη Σύγκλισης των Τροπικών (ITCZ).

Η ITCZ δείχνει τάση να μετατοπίζεται πιο βόρεια όσο θερμαίνεται ο πλανήτης. Σύμφωνα με τον Karsten Haustein, κλιματικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, το σύνορο αυτό έχει κινηθεί φέτος πιο βόρεια απ’ ότι συνήθως, γεγονός που έχει καταστήσει την περιοχή της Σαχάρας 2 έως 6 φορές πιο υγρή από το κανονικό.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη βλάστηση καταγράφηκαν στο νότιο Τσαντ, το νότιο Σουδάν και την Ερυθραία, με περιοχές όπως το Μάλι, το Νίγηρα, το Σουδάν και την Ερυθραία να βιώνουν τις πιο σημαντικές βροχοπτώσεις. Ένα ιδιαίτερα πλούσιο κύμα βλάστησης παρατηρήθηκε στη βορειοδυτική Σαχάρα, ακολουθώντας έναν υπερτροπικό κυκλώνα που έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις σε περιοχές που σπάνια δέχονται βροχή.

Η πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες επηρεάζεται και από φυσικά φαινόμενα, όπως η μετάβαση από το El Niño στο La Niña. Το El Niño προκαλεί συνήθως ξηρασίες σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, ενώ το La Niña μπορεί να δώσει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η κλιματική αλλαγή, μέσω της αύξησης των εκπομπών CO2, μπορεί να προκαλέσει πιο συχνές μετατοπίσεις της ITCZ, επηρεάζοντας τη βροχόπτωση στην περιοχή. Παράλληλα, η πρόσφατη αυξημένη βλάστηση μπορεί να σχετίζεται με μια ήσυχη περίοδο τροπικών καταιγίδων στον Ατλαντικό, ενώ οι τροπικές κυματομορφές που προέρχονται από την ITCZ συναντούν πιο δροσερό αέρα και νερό στον Ατλαντικό, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης καταιγίδων.

Ωστόσο, η αυξημένη βροχόπτωση έχει θέσει 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 14 χώρες σε κίνδυνο πλημμυρών, ενώ άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν κίνδυνο ξηρασίας λόγω των ανισοτήτων στην κατανομή της βροχής. Η σύνθετη αλληλεπίδραση της κλιματικής αλλαγής με τα καιρικά φαινόμενα καθιστά αυτή την κατάσταση ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Πηγή: tanea.gr

More From Author

Ο Μυστικός Λόγος Πίσω από την Έλλειψη Τυφώνων στον Ισημερινό

Ο Μυστικός Λόγος Πίσω από την Έλλειψη Τυφώνων στον Ισημερινό

Καθηγητής φάντασμα απολύθηκε μετά από 550 ημέρες απουσίας στην Ιταλία

Καθηγητής φάντασμα απολύθηκε μετά από 550 ημέρες απουσίας στην Ιταλία