Η σήψη εγκεφάλου είναι ένας όρος που αναφέρεται στο ανόητο περιεχόμενο του διαδικτύου, κυρίως στο TikTok, το οποίο έχει κερδίσει την προτίμηση των νέων, κυρίως της γενιάς Alpha. Η Έμιλι Όουενς, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, έχει αφιερώσει χρόνο στην ανάλυση αυτής της νέας τάσης και συμπεραίνει ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που η νεότερη γενιά διαχειρίζεται τη ζωή της στα μέσα ενημέρωσης.
Μέσω της έρευνάς της, η Όουενς ανακάλυψε ότι οι νέοι αναγνωρίζουν την αναποτελεσματικότητα του περιεχομένου που καταναλώνουν, αλλά δεν ανησυχούν πραγματικά γι’ αυτό. Αντίθετα, το θεωρούν μια μορφή συμμετοχής που τους επιτρέπει να απενεργοποιήσουν τον εγκέφαλό τους για λίγο και να αποφύγουν το άγχος που τους προκαλεί η σύγχρονη ζωή. Τα βίντεο μπορεί να περιλαμβάνουν περίεργες σειρές όπως η “Σκιμπίντοτουαλέτα” και το “mukbang”, που εστιάζουν σε υπερβολές και αστεία, ανόητα θέματα.
Η ερευνήτρια επισημαίνει ότι η σήψη εγκεφάλου δεν είναι κάτι νέο, καθώς θυμίζει τη συμπεριφορά των εφήβων σε προηγούμενες δεκαετίες που έβρισκαν παρόμοιες διαφυγές σε βιντεοπαιχνίδια ή τηλεοπτικά προγράμματα. Σήμερα, οι έφηβοι χρησιμοποιούν το TikTok και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες για να πλοηγηθούν σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και ανασφάλειες.
Καθώς οι έφηβοι μπαίνουν στην ενηλικίωση σε μια εποχή γεμάτη παγκόσμια ένταση και φόβο, η σήψη του εγκεφάλου φαίνεται να λειτουργεί ως μηχανισμός αντιμετώπισης των δύσκολων συναισθημάτων και καταστάσεων που βιώνουν. Η Όουενς προτείνει ότι οι μεγαλύτεροι θα μπορούσαν να μάθουν από τους νέους σχετικά με την προσέγγιση που έχουν απέναντι στη χρήση των μέσων και τη διαχείριση του άγχους τους.
Η κατανάλωση αυτού του είδους το περιεχόμενο λοιπόν, μπορεί να χαρακτηρίζεται ως χάσιμο χρόνου, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια αναγκαία στρατηγική για τους εφήβους προκειμένου να βρουν νόημα και ηρεμία μέσα στη σύγχυση του κόσμου γύρω τους. Η έρευνα της Όουενς αποκαλύπτει τις πολύπλοκες σχέσεις που αναπτύσσουν οι νέοι με τα ψηφιακά μέσα, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ανάγκες τους στη σημερινή εποχή.
Πηγή: tanea.gr