Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κυριότερος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, με το 69% των στρατιωτικών εισαγωγών του 2023 να προέρχονται από την Αμερική, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Σημαντικό ποσοστό των προμηθευτών του Ισραήλ είναι επίσης η Γερμανία, που μετέφερε το 30% των όπλων, και η Ιταλία με 0,9%. Από την άλλη, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν συνεισφέρει σε μικρότερη κλίμακα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε προθεσμία 30 ημερών στον Νετανιάχου, απαιτώντας τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, αλλιώς θα εξετάσει την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας. Αν και η προθεσμία εκπνέει μετά τις αμερικανικές εκλογές, η κίνηση αυτή επιδιώκει πραγματικά να αποφευχθεί κάποια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Τον Μάιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει την πρόθεση να σταματήσει κάποιες στρατιωτικές αποστολές στο Ισραήλ αν προχωρούσε η εισβολή στη Ράφα, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στον Νετανιάχου.
Τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιηθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) σε επιθέσεις κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, με χιλιάδες καθοδηγούμενες βόμβες και πυραύλους να έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023. Παράλληλα, αν και η Γερμανία μείωσε δραστικά τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να προμηθεύει όπλα.
Η Ιταλία έχει αναστείλει τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, ωστόσο οι ήδη υπάρχουσες συμφωνίες τηρούνται. Από την άλλη, η βρετανική κυβέρνηση έχει αναστείλει κάποιες άδειες πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ λόγω ανησυχιών σχετικά με παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η Γαλλία, αν και δεν έχει πουλήσει σημαντικά όπλα στο Ισραήλ κατά τα τελευταία χρόνια, προμηθεύει εξαρτήματα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν, η Γαλλία επιδιώκει τη διακοπή των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ, αναζητώντας τρόπους για να πιέσει την περιοχή προς μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το Λίβανο. Στις 5 Οκτωβρίου, ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η πώληση όπλων που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση.
Πηγή: tanea.gr